alle-tiders-vaertshuse-lokalhistorik-forening-og-arkiv.jpg

Ny bog om Christianshavns værtshuse

Tag med på værtshus-turne i tid og rum på Christianshavn. Christianshavns lokalhistoriske selskab står bag en imponerende bog om værtshuse, bryggere, gæster på Christianshavn gennem tiderne. En rejse på over 400 år og med naturlig hovedvægt på den periode forfatterne selv kan huske, dengang hvor Gasolin sad og hyggede på Fingerbøllet, Charlie Brown eller en af de andre barer i “Rabalderstræde”.
Hvis man måler på antal var 1880 året, hvor der var mest gang i værtshusene på Christianshavn. Da var der intet mindre en 94 udskænkningssteder på Christianshavn, som på det tidspunkt havde ca. 17.000 indbyggere, tilflyttere fra landet, sømænd og orlovsfolk, som skulle have slukket tørsten, især i øl og for alt i verden ikke med vand, som var beskidt og en mangelvare.

Værtshusenes navne er et kapitel for sig. Nogle var blot opkaldt efter ejeren, fx. “Café Illum”. Andre fik navn efter en lokalitet, f.eks. “Bomhuset” eller dyr som elefanter, løver og falke. Andre havde sjove navne som “Den grønne Gren”, “Hyttefadet”, “Kvasen”, “Huggeblokken” eller “Høvlen”. Visse af navnene har overlevet i århundreder. Hvis stedet gik godt, var der ingen grund til at skifte navn.
For mange var værtshuset en dagligstue, hvor man kunne finde et pusterum i en hverdag med hårdt arbejde og trange vilkår i de små stuer. Læseren får også indblik i alkoholens bagside og myndigheders og private foreningers mange bestræbelser på at begrænse de negative følger.

En guide og en afhandling
De to forfattere, Anders Bjørn og Ove Bjørn Petersen er begge cand. mag i historie hhv. kunsthistorie. Sammen har de lavet et imponerende værk, som faktisk er to ting på en gang: en introduktion til nutidens værtshuse på Christianshavn med stemningsmættede beskrivelser af de forkellige værtshuses særlige stemning, og desuden en grundig afhandling om historiske værtshuse, udskænkningssteder, bryggergård og brænderier gennem 400 år. De to dele supplerer hinanden – og kan også læses hver for sig, med den første del som en mere poetisk guide til nutidens liv på Christianshavns brune værtshuse og anden del som en mere lærd men velfortalt kilde udforskning af emnet. Begge dele garneret med gode illustrationer.

De første udskænkningssteder
De tidligste værtshusholdere blev kaldt for øltappere, som modtog tønder med øl fra bryggergårdene. Det var både mænd og koner, som typisk drev udskænkningen fra et beskedent kælderlokale. Man skulle have en tilladelse fra Magistraten og købe et møblement – og så var man i gang. Nogle serverede også med – andre koncentrerede sig om de våde varer. Men med årtierne faldt dette velvoksne antal af værtshuse sammen med industrialisering, afholdsbevægelser og mange christianshavnere fik desuden råd til at købe deres egen spiritus. Den voldsomme velstandsstigning fra 1960’erne kom også til at præge Christianshavn, hvor restauranter, caféer og private fester blev populære alternativer til de gamle “brune” værtshuse. Samtidig blev den engang så dominerende arbejder- klasse afløst af mere pengestærke socialgrupper med en anden kultur og andre normer.
Udviklingen vises tydeligt i optællingen af værtshuse, som forfatterne har stået for. I 1930 var der 53 værtshuse tilbage – og i 1970 var der “kun” 18. Gamle christianshavnere husker hvordan hæderkronede værtshuse som “Gamle Vold”, “Røde Lygte”og “Hos Mette” er blevet bortsaneret eller har måttet dreje nøglen om ligesom de to nytilkomne “Voldens Bodega” i Torvegade og “Værtshuset” på Torvet. De har også oplevet at se “Kabyssen” og “Færgecafeen” i Strandgade samt “Café Rabeshave” i Langebrogade ændre karakter til at nu primært at være frokostrestauranter. Også “Sofiekælderen” i Overgaden er blevet omdannet fra et sted for især lokale ungdomsoprørere, der kom for at få en øl og lytte til musik, til et mere sofistikeret sted med café-mad, jazz- og DJ-musik.

Bogen vil kunne købes i Vagthuset, Torvegade 75, hver lørdag samt ekstraordinært 7., 13. og 16 december kl. 13-15. Den sælges desuden på julebazaren i Beboerhuset 3.-4. december og præsenteres af forfatterne ved en reception i Christianshavns Bibliotek 12. december kl.16-17.30. Pris: 175 kroner.
There are 3 comments

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.