var er3

Christiania Var-Er-Bliver

Mandag den 20’ende september kunne man på Charlottenborg deltage i forpremiere på ferniseringen, for den nye udstilling Var-Er-Bliver, som er en del af fejringen af Christianias 50-års fødselsdag. Charlottenborg har valgt at pryde den velrenommerede og brede trappeopsats, med hundredvis af Christianias plakater, der gennem årtierne har været et symbol på kommende og fortidige kulturelle begivenheder.

De mange deltagere, som både bestod af stolte christianitter og massevis af kunstinteresserede, kunne med et glas rosé i hånden, indtage trappeafsatsen og betragte den særegne kunst. Plakaterne, som vil være en del af udstillingen Var-Er-Bliver, vil sammen med filminstallationer i Charlottenborgs biograf, få lov at fylde i hallerne indtil den 14. november 2021.

Det var både smukke og farvestrålende plakater, som deltagerne kunne betragte, mens de gik op ad de mange trin, op mod de berømte haller. Men det var også plakater med et budskab, budskaber, der ligesom Christiania selv, er provokerende og tankevækkende. Plakater med titler som Alle Mænd Er Bøsser, er både en repræsentation på hvad Christiania er og af hvad Christiania var og af hvad Christiania bliver – en fristad, hvor frihed og tolerance ikke blot opfordres, men hyldes.

Christianas søsterkor sang fire smukke sange, efter hele Christianias Ole Lykke og Charlottenborgs direktør Michael Thouber havde holdt taler, på den samme trappe, som plakaterne har fået lov at have som hjem den kommende måned.

 

”Det er en fejring, lidt ligesom Distortion. Det er en folkefest”

 

Sådan udtalte barmedarbejder Natalia, da hun ved siden af scenen for Nemoland, kunne servere øl og mad til de mange glade festgængere i forbindelse med Christianias 50-års fødselsdag lørdag den 25’ende september. Hendes ord blev et billede på, hvad det lod til de mange mennesker, der havde stimlet sig om de forskellige scener følte – det var en folkefest.

Natalia gjorde det klart, mens hun rykkede stole på plads om de omkringstående borde, at Christiania jo i virkeligheden først fyldte sine 50 år den efterfølgende dag, søndag den 26’ende september. Til det bemærkede Natalia især, at hun i sine mange år som inkaneret Christiania-gænger, altid havde kunnet glæde sig til det morgenbord, som kunne indtages sammen med de øvrige Christiania-gængere dagen efter den store fest.

Hun så dette som det absolutte højdepunkt på Christianias fejring, fordi det for hende samler alt det som Christiania var, er og bliver, nemlig mennesker i deres egenartethed. Derfor glædede hun sig til, at hun sammen med alle andre interesserede, kunne have en vaskeægte fristads-fejring. Men endnu mere, nævnte hun, glædede hun sig til at kunne indtage trapperne på Charlottenborg, som var, er og bliver åbne for gæster en måneds tid endnu, med netop Christianias 50 år i fokus.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.