lynetteholm cowi arkitema tredje natur

Christianshavns klubber og foreninger

Lynetteholm. Foto: Cowi, Arkitema, Tredje Natur.

Christianshavns Kvarter ansøgte i 2020 Christianshavns Lokaludvalg om midler til indkøb af et kamera med henblik på at producere en serie film i god kvalitet, som dokumenterer hverdagslivet på Christianshavn i 2020, sådan som det afspejler sig i otte foreninger. Foruden at øge kendskabet til de valgte foreninger ved at få filmene vist så bredt som muligt, var det også formålet at dokumentere livet på Christianshavns i 2020 for eftertiden. Måske kan forskere eller bare interesseret menigmand i fremtiden bruge serien til at forstå vores tid bedre end alene gennem trykte medier.
Vi troede det var en nem opgave, men mange af projekterne greb hurtigt om sig af flere årsager. Nogle havde flere facetter end først antaget, andre udviklede sig politisk undervejs, og DK4 krævede også et højt niveau for at sende dem. Så det var ikke helt så enkelt endda. Oveni kom corona-problematikken, som gjorde at vi i lang tid ikke kunne tage ud og filme.
Du kan følge programmerne, efterhånden som de bliver færdige, her. De første herunder har allerede været sendt på DK4 og er også at finde på Christianshavns Kvarter og Youtube.


Lynetteholm i knibe
“Lynette-havnen” hedder Margretheholm Havn, men Lynette-navnet hænger ved den, fordi sejlklubben Lynetten holder til her. Margreteholm Havn er udset til at have 700 daglige lastbiler til at krydse havnens udsejling hver dag i 30-50 år for at transportere jord til opfyldningen af den nye ø, Lynetteholm. Projektet blev vedtaget af Folketinget inden sommerferien i form af en anlægslov, som er uden ankemuligheder.
Men projektets miljøvurderinger halter svært efter projektet. Kun anlægsfasen af projektet er miljøvurderet, ikke den efterfølgende driftsfase. Vi ved altså ikke hvilke miljøpåvirkninger det vil have at der bor mennesker på øen eller at der bygges en by derude. Flere politikere mener nu at der skal udføres miljøvurderinger, men det giver ikke rigtig nogen mening, for formålet med dem er jo at kunne vurdere hvorvidt et projekt skal vedtages eller ikke, og projektet er jo allerede vedtaget.


Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv
Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv, som har til huse i den smukke, gamle vejebod lige ved indgangen til Christianshavn fra Amager-siden.
Foreningen har efterhånden samlet 1000 unikke Christianshavner-minder, som foreningen løbende tilføjer hjemmesiden. Desuden har foreningen – når den ikke er lukket på grund af virus-fare, tilbud om foredrag, forlagsvirksomhed, forretning og meget andet.
Vi besøger her foreningen og nogle af dens efterhånden flere hundrede medlemmer giver smagsprøver på hvad de selv kan bidrage til foreningen med.


Amager Fælleds Venner
Amager Fælleds Venner har nu i 5 år arbejdet ihærdigt på at redde Amager Fælled fra salamiamputering til byggeprojekter. Det er en vanskelig opgave, for Københavns Kommune og staten har allerede brugt pengene, som et eventuelt salg vil indebære, til at bygge metro for.
Men Amager Fælleds Venner har været usædvanligt successfulde i deres kampagner. Gentagne gange har gruppen samlet i tusindvis af sympatisører til forskellige happenings som ringe om de truede områder, en menneskemængde der strakte sig stort set hele vejen fra Amager Fælled til Københavns Rådhus og et væld af offentligt kendte personer, som har udtrykt deres støtte til formålet.
Programmet giver et billede af nogle af aktionerne, men også af de menneskelige omkostninger der er forbundet med at køre en så langvarig kampagne mod det offentlige, sådan som det i øvrigt også foregår mange andre steder i Danmark, og som desværre også stiller spørgsmålstegn ved borgerdemokratiet i Danmark.


Holmen Dirt: “Mange er friske på at grave eller køre”
BMX banen ligger godt gemt på Holmen, men der er ikke desto mindre over 300, primært drenge, der har fundet vej til den. De kører pump track og laver halsbrækkende stunts, men primært graver og cykler de. Men der er højere ambitioner om international deltagelse..

 
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.