vinterbadning dykkersk

Københavnere valfarter til Christianshavns kolde kanaler

De garvede vinterbadere har for længst kridtede badeskoene og dømt klar parat start til dette års vinterbadesæson. Her er det håndklæder og hurtige vejrtrækninger der tæller (Søværnets Dykkerskole 2010).

 

Af Anna Cecilie Windahl Ellesgaard

Blæst og minusgrader skræmmer ikke de standhaftige vinterbadere fra deres daglige dosis kuldechok i de kolde kanaler. Tværtimod, er der over vinteren og i takt med landets nedlukning, blevet skabt en ny klan af vinterbadere, der trofast møder op, og spejder ud over kanalernes spejlblanke vand, for dernæst at tage det iskolde dyp. At hoppe i havnen kræver mod og træning, og hvis man ønsker at blive en ægte vinterbader-viking, må man holde hovedet højt – også i bogstavelig forstand. Når man udsætter sin krop for det kuldechok, som vinterbadning giver, bør man nemlig helst undgå at få hovedet under vandet.

Corona-rutinen plejes på Christianshavn

Men hvorfor udsætte sin krop for det kolde gys, og hvorfor skruer københavnerne ikke bare op for den kolde hane i brusebadet, i stedet for at valfarte til de kolde kanaler? Det har jeg spurgt foredragsholder, pædagog og christianshavner, Nina Lea om, da hun den anden dag dukkede op på et billede under min søgning: Christianshavns Kanal i det billedbårne galleri og netværksorienterede univers, Instagram. Med et stort smil på læben, et fast greb om badestigen og flydende isblokke bag sig, viser billedet, hvordan Nina Lea bryder det blanke vands overflade. ”Det er min første sæson som vinterbader, men bestemt ikke min sidste”, skriver Nina Lea til mig via Instagrams besked-funktion – efter jeg har kommenteret hendes billede, der i øvrigt med teksten Corona-rutinen fortæller mig, at hun er én af de mange vinterbader-vikinger.

”Jeg bader et par gange om ugen, og jeg foretrækker at bade et sted, hvor der ikke er for mange mennesker og hvor der er en god vinter-hygge-stemning. Jeg synes generelt, at der er mange hyggelige badesteder på Christianshavn. Jeg har fundet de gode steder på mine daglige gåture”

Christianshavn er altså ikke blot københavnerkvarteret med det omkransende vand med små både, farvede facader, traditionsrige værtshuse og cyklende christianshavnere, der præger bybilledet, men lige nu og her danner Christianshavn også ramme for vinterbadernes hverdag med sine kolde kanaler. De kolde kanaler frister mange christianshavnere til at udsætte kroppen for det kolde gys. Dog må alle jer, der gribes af lysten, stoppe op, styre jer og i stedet søge til inderhavnskanalen, der løber fra Langebro til Den Kongelige Opera på Holmen, hvor det er tilladt at dyppe fødderne. Der er sågar også etableret badezoner langs kanalen. Hvisk hellere ideen om et dyp i samtlige af Christianshavns kanaler væk, og tag i stedet det kolde gys i inderhavnskanalen – Det ville da være ærgerligt at få en bøde for at være med på årets helt store dille.

 

Vinterbadning og virus

Det er efterhånden svært ikke at spotte de trippende vinterbadere langs kajen. På trods af, at kulturinstitutioner, forlystelsesparker og andre tilbud er lukket på stribe på grund af corona, bader vinterbaderne forsat for grønt lys.

”Vinterbadet giver en et godt chok i kroppen. Følelsen efter at have været i vandet er så rar og jeg mærker alle de gode endorfiner, man har ekstra godt af i disse svære tider”, fortæller Nina Lea. Ved vinterbadning udløser det kolde chok en cocktail af endorfiner i blodet, der spredes til hele kroppen, så der kan mærkes energi, velvære og lykke helt nede i de våde og kolde tæer. Et dyp i en kold kanal øger altså din lykkefølelse. Men det er ikke det eneste. Ved det kolde dyp, aktiverer du også dit immunsystem og dit adrenalinniveau i kroppen stiger, hvilket er med til at bekæmpe infektioner og virus.

Selvom vintermånederne med virus, vesir og venskaber på afstand har lokket mange herhjemme i hi, er det måske alligevel på tide at indhente det forsømte; at finde håndklædet frem og øve de hurtige vejrtrækninger.

 
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.