Billede – CPH Light Festival 2019 groenland inuit nutaat copy

Inuit Nutaat på Christianshavns Torv

Søndag den 24. februar er sidste dag i dette års Copenhagen Light Festival og dermed sidste chance for at se eller gense SIIKUs lyskunstinstallation Inuit Nutaat på Christianshavns Torv.
Kl. 17-18 markerer vi festivalens sidste dag og byder på en tale af David og Rasmus, de to kunstnere bag værket, og efterfølgende ligger det grønlandske kor Sarpik vejen forbi Torvet og synger et par sange. Vi tilbyder også lidt til ganen og halsen i form af the, kaffe, varmt saftevand, tørfisk og skibskiks.

Inuit Nutaat er en lyskunstinstallation, som er skabt af kunstnerkollektivet SIIKU (Rasmus Nielsen og David H. Péronard) til Copenhagen Light Festival 2019. SIIKU anvender Svend Rathsacks Grønlandsmonument på Christianshavns Torv til at skabe forståelse, fællesskab og empowerment.

Grønlandsmonumentet blev skabt af Svend Rathsack i 1938 efter et ophold i Grønland. Det består af tre skulpturer: en fanger med kajak, placeret på en høj sokkel, flankeret af to lavere skulpturer af arbejdende kvinder. Skulpturerne er udstyret med bænke og er i dag hovedsageligt tilholdssted for grønlændere.

I samarbejde med Det Grønlandske Hus i København og Nordatlantens Brygge anvender SIIKU Grønlandsmonumentet som scene for en ny iscenesættelse af “Grønlænderen”. Lysværket sætter skulpturerne i et nyt lys og danner ramme om en indsats for at nuancere opfattelsen af grønlændere.

Værket skubber de traditionsbundne skulpturer ind i det nye årtusinde med en minimalistisk og futuristisk æstetik. Den høje sokkel omgives af kantede, hvide højglans paneler med lysende kanter, som en højteknologisk gengivelse af den grønlandske natur med sneklædte fjelde og isbjerge. Selve fangerskulpturen indrammes af en cirkel med dynamiske lyskilder. En cirkel som både refererer til det grønlandske flag, og som sætter grønlænderen i centrum.

Titlen Inuit Nutaat er grønlandsk og betyder “Nye Mennesker” og hentyder til at befolkningen i Rigsfællesskabets nordlige afdeling er en mere kompleks og moderne størrelse end fordomme og Grønlandsmonumentet antyder. Samtidig er titlen Inuit Nutaat et ordspil på titlen fra et berømt album af det grønlandske rockband Sumé, Inuit Nunaat (menneskens land).
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.