rosia montana delegation

Hvad skete der egentlig med studenterne der cyklede til Rumænien?

I sommer cyklede ikke mindre end to delegationer af studerende til Rumænien med henblik på at rejse international opmærksomhed på det canadiske firma Gabriel Resources, som med stor støtte fra den rumænske regering ønskede at omdanne landsbyen Rosia Montana til en stor åben guldmine. Den ene delegation cyklede over Rusland, mens den anden tog den direkte vej på tandem.

Begge delegationer ankom planmæssigt til Rosia Montana, men siden har begivenhederne taget fart. Kampagnen om oplysning om mineprojektet har været forsøgt skjult af den rumænske regering, bla. ved at strømmen har været forsvundet, netop som der har været reportager i TV om projektet. Eller medierne har været bange for overhovedet at skrive om sagen.

I det sene forår opnåede aktivisterne imidlertid at den store tyske Alianz bank trak deres finansiering tilbage. Aktiviter fik taletid på bankens generalforsamling, og det blev siden besluttet at banken ikke ville støtte projektet.
En yderligere sejr kunne aktivisterne notere sig, da den europæiske forening for bevarelse af kulturarv, Europa Nostra, satte Rosia Montana på listen over truet kulturarv.

Senest har aktivisterne arrangeret store protester i mange byer i Rumænien, bla. hovedstaden Bukarest. 30.000 demonstranter har været på gaden weekend efter weekend. På et tidspunk i sommer faldt minefirmaets aktier med over 50% på een dag, da den rumænske regering annoncerede at projektet ikke blev til noget.

Det viste sig dog bare at være en måde at vinde tid på. Regeringen har nu sendt projektet til behandling i et udvalg, men aktivisterne forventer ikke at det ændrer deres beslutning om at give firmaet tilladelse til at udvinde guldet med bla. anvendelse af det yderst giftige cyanid. De mener at det bare er en måde at opnå mere tid til lobbyarbejde på.

Så der står sagen nu. Den er langtfra slut. Men man kan godt med lidt god vilje side at en del af det startede på Christianhavn…
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.