IMG_8937

Dyrt at være single

Jan Falkentoft er 40 år og single.   Nærmere bestemt er han  en af de 127 fraskilte mænd på Christianshavn, og skal man indkredse singlerne,  må man gå lidt på tværs af statistikkerne.  De gemmer sig blandt de ugifte, de fraskilte og enkemændene- og damerne.  Tilsammen  udgør de langt den største del af Christianshavns befolkning.  Jan Falkentoft er således en af de 2.835 mænd,  der kan kalde sig single.  En marginalt mindre gruppe end de 3.045 kvinder,  der også  er singler på Christianshavn.   Som single rammer Jan Falkentoft  plet i sin målgruppe.  Han bor nemlig også i en af bydelens 1.816 toværelseslejligheder ,  lejligheder, der for over halvdelens vedkommende – 1095 stk. – ,  er beboet af en single.  Jan Falkentoft er glad for sin lejlighed, den har hems, der gør,  at den næsten har et ekstra værelse og beliggenheden her på Christianshavn er jo attraktiv:

”Det er tæt på resten af byen, det er let at komme rundt,  og her er masser af cafeer,  og når man bor et attraktivt sted, bliver man måske også selv lidt mere attraktiv, lidt ligesom med biler,”  siger Jan Falkentoft med et grin.

Jan Falkentoft s  singleliv begyndte på Frederiksberg, men de sidste godt to år har adressen heddet Strandgade, Christianshavn, hvor turen  tidligt om morgenen går til arbejdet som journalist og vært på P1s   morgenprogram.  Selv om det  på mange måder har gjort hans liv lettere at bo på Christianshavn,  så  synes han ikke singlelivet er specielt attraktivt. Singler må betale de samme afgifter til EL, varme, telefon, licens,  renovation, forsikringer  etc.  som husstande med  to indtægter,  og det er ikke gået sporløst hen over Jan Falkentofts budget:

” Det er røvdyrt at være single. Det koster mange tusinde kr. hver måned. Sådan er det bare. Det har jeg indstillet mig på og indrettet økonomien på.  For mig er det ikke et aktivt tilvalg at være single, det er forhåbentlig noget, der går over en dag.”

I Københavns kommune har single-husstandene for længst overhalet  alle andre husstandstyper i antal,  og mens vi  i Danmark typisk spores over i dating og parforhold , når talen falder på singler i den offentlige debat,   har man i f.eks. Norge  etableret en organisation, der politisk kæmper for  en mere ”retfærdig” behandling af gruppen. Forbundet ”Ensliges Landsforbund” arbejder bla.a.  for skattelettelser for singlerne . Sådan en organisation har vi så vidt vides ikke i Danmark, men Jan Falkentoft kalder idéen for sympatisk. Og det med skattelsettelser synes han ville være ”Superfedt”.   Men temmelig urealistisk også, mener han: ”Det vil være uoverskueligt at administrere, hvordan skulle man kontrollere at folk virkelig levede alene.”

www.ensliges.no hvis du vil læser mere om de norske tilstande.

(Kilde: Københavns Kommunes statistikbank – 2010)

Find dig selv i statistikken
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.