BLOK P 1966 Foto_Landsarkivet Groenland

BLOK P – en boligblok i Nuuk, 1966-2012

Graffiti fra trappeopgang i Blok P_foto_Joergen Chemnitz web

BLOK P 2012 Sidste salut_Arqaluarta Rosing webUdtilling på Nordatlantens Brygge
Fernisering: fredag den 15. november kl. 16-18
Udstillingen varer indtil 6. april 2014

Livsbekræftende dokumentation om livet i en af rigsfællesskabets største boligblokke, Blok P i Nuuk, der revet ned i 2012.

Da Blok P stod færdig i 1966, var den enorme etageejendom rigsfællesskabets største beboelsesejendom og et symbol på den moderne udvikling i det grønlandske samfund. Men den 5 etager høje og 200 meter lange ejendom på Store Slette midt i Nuuk blev også for mange symbolet på en fejlslagen centraliserings-politik og er ofte blevet omtalt som en arkitektonisk katastrofe.

Men efter nedrivningen lever Blok P i høj grad videre i hjerterne hos alle dem, der har oplevet den markante bygning og ikke mindst dem, der har boet ejendommen – hvilket var 1% af hele Grønlands befolkning!

Udstillingen BLOK P

BLOK P – kunstværket som dialog
Vi taler kulturhistorie, arkitektur, planlægning, antropologi og kolonihistorie – men uden modtager intet værk. Kunst er i virkeligheden en samtale – et værk eksisterer ikke uafhængigt af tid og sted – det er en del af en historie, en proces, en situation. En dialog med omgivelserne, hvor processen ikke styrer mod et af kunstneren bestemt mål, men lader målet opstå ud af dialogen. Af kurator Rikke Diemer og Niels Bennetzen.

Udstillingen BLOK P er en sammensmeltning af seks individuelle projekter, der alle har den markante boligblok som afsæt. På udstillingen vises udpluk af ejendommens og dens beboeres historie, og de enkelte projekter præsenterer bl.a. tidligere beboeres erindringer om barndommens sorgløse liv, såvel før som efter opførelsen af blokken, ligesom glæden over at have rindende vand, træk-og-slip samt butikker og et nyt stærk socialt netværk omkring sig, sættes i kontrast til den mere gængse opfattelse af blokken som en betonghetto – et upassende levn fra koloni-tiden.

Der fokuseres desuden på antropologisk vis på de spor, som det levede liv efterlod sig i og omkring blokken, ligesom selve den månedlange nedrivning dokumenteres med en spektakulær time-lapse, hvor man ser kranerne fortære den monumentale bygning. Som et stykke Berlin-mur står en del af en opgangsvæg med graffiti midt i udstillingen – et vidnesbyrd om bebyggelsens arkitektoniske malplacering i Arktis og en kilde til eftertanke!

I udstillingen mødes således kunst, koloni- og samtidshistorie, antropologi, arkitektur og byplanlægning for i en flerstrenget historie at berette om og dokumentere livets mange facetter i blokken og dens forvandling fra modernistisk prestigeprojekt til forfaldent beton-slum uegnet til beboelse.

Udstillingen blev tidligere på året vist i kulturhuset Katuaq i Nuuk.

Udstillingsdeltagere

Rikke Diemer, kunstner og kurator
Peter Jensen, filmfotograf
LissStender, designer og fotograf
Jørgen Chemnitz, fotojournalist
Tone Huse, samfundsgeograf
Carsten Aniksdal, fotograf
Sarah Bodil Tierney, designantropolog
Matylda Rasmussen, designantropolog




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.