chr torv

Christianshavns bybillede blomstrer igen

Foto: Anna Cecilie Windahl Ellesgaard .Med fuglekvidder og fortove der flokkes af christianshavnere, er det tydeligt, at foråret indbyder til genforeninger og samtalesaloner. Vi kan nu endelig sætte fødderne fri og besøge butikkerne.

 

Af Anna Cecilie Windahl Ellesgaard

Christianshavns Torv er vågnet op fra vinterens hi med minusgrader og nedlukninger. Solen skinner fra en skyfri himmel. Mennesker myldrer til og fra metrostationen, der sludres og snakkes over en ristet hotdog i pølsevogngen og en blomsterbod er skudt op på torvet med tulipaner i alle tænkelige farver. De mørkegrønne bænke ved kanalen, der glinser i solens skær er besat af christianshavnere, der er ude for at lufte deres frihed.

Et par mænd fra Hus Forbi danser bekymringsfrit i solens stråler, imens de sipper til deres guldøl. I baggrunden spiller Queens klassiker og kendingsmelodi ”I Want To Break Free” fra en lille højtaler – kun forstyrret af bilernes brummen, et livligt latterbrøl og de klirende ølflasker der indimellem mødes i et skraldende skål. Et skål for friheden.

 

Farver og fredagsbobler

Jeg sætter kurs mod Torvegade, hvor tøjbutikken U & Me fanger min opmærksomhed med sin røde facade og blinkende lys i vinduet. Jeg træder ind i det lyserøde univers, der glitrer og glimrer. Butiksejer Mariette Gram står bag disken. Her deler hun både ud af skjorter, smykker og store smil. Hun fortæller mig om sit lyserøde univers:

”Det er en blandet landhandel pakket ind i lyserødt. Hele konceptet er, at man skal føle sig hjemme og det skal være lidt et eventyr, når man går rundt herinde. Så tanken er uanset, hvor du er henne af, så finder du noget, som du har lyst til at røre ved”

Snakken forstætter og jeg spørger Mariette Gram om, hvordan det har været, at skulle lukke og slukke  det lyserøde univers henover vintermånederne, som følge af landets nedlukning.

”Det har været skide irriterende. Sagt på den pæneste måde. Heldigvis er lokalopbakningen her på Christianshavn sindssyg stærk og som butiksejer i en nyåbnet butik synes jeg, at det er helt exceptionelt, hvordan kunderne har støttet mig, selvom der har været lukket og slukket. Jeg kan godt mærke, at Christianshavn er en landsby i byen. Den følelse havde man højst sandsynligt ikke oplevet på Strøget, fordi man ikke har en lokalopbakning i samme grad.”

Heldigvis er ”coronaskuden” vendt. Smittetallene er faldet, temperaturen er steget og butikkerne er genåbnet. Mariette Gram fortæller om, hvordan det har været at kunne slå dørene op igen.

”Den første uge var crazy. Der kom mange folk forbi, der ville bruge deres penge. Det er ret tydeligt, at mange gerne vil ud at shoppe og have lov til at røre ved tingene. Kunderne giver både mig og hinanden energi”, fortæller Mariette Gram med et smil på læben. Inden jeg går videre spørger jeg hende om, hvad hun og butikken kan tilbyde christianshavneren på sin tur gennem byen.

”Farver og eventyr. De to nøgleord er service og samarbejde. For mig er kunderne lige så meget en hjælp, som jeg er for dem. Det skal helst være sådan, at hvis der kommer en og spørger, hvorfor vi ikke har hårbøjler – så bestiller jeg da bare nogle hårbøjler. Det jeg kan tilbyde Christianshavn og christianshavneren er farver, larm og ballade og mig! – Og så er der altid fredagsbobler. Sådan noget skal man have. Gutterne kan sidde udenfor og hygge sig og tøserne kan shoppe – så altid fredagsbobler”

Jeg efterlader det farverige univers med de funklende lys og sætter kryds i kalenderen til en omgang fredagsbobler i fremtiden.

Keramiker kæler for detaljen

På Wildersgade finder jeg en skjult perle, hvor kopper og kander i forskellige former og farver udsmykker butiksvinduet. Jeg åbner døren og bliver mødt af en duft af klor, som var jeg trådt ind i en svømmehal. Keramiker og butiksejer Lars kommer frem fra baglokalet og forklarer mig, at det er keramikovnen der er skyld i duften af klor. Jeg selv anede ikke, at der lå gemt en lille keramikbutik her på Christianshavn. Jeg spørger derfor Lars om, hvor lang tid butikken Made Here har ligget her.

”Vi overtog lokalerne i begyndelsen af 2018 og åbnede i juni 2018, så butikken har snart været åben i tre år. Vi ligger på en stille sidegade, men alligevel tæt på Torvegade. Det har faktisk også taget noget tid for christianshavnerne at finde os. Der kommer stadigvæk nogle i ny og næ, som ikke anede der lå en keramikbutik her. Vi er to firmaer som har hver vores designprofil og laver produkter. På den måde er vi bare to virksomheder som har én fælles butik og hvert vores værksted her”

Jeg spørger Lars om nedlukningen har taget hårdt på den lille butik. Han trækker på skuldrene og svarer:

”Det har da været lidt kedeligt for at sige det mildt. Man har jo set folk gå sultne forbi uden på gaden – men altså vores kunder har været enormt gode til at bruge vores webshops. Corona har i hvert fald lært danskerne at shoppe meget mere på nettet og det har vi virkelig kunne mærke. Folk har fået øje for det bekvemme ved at sidde hjemme i sofaen med en kop kaffe og shoppe.”

Selvom corona har ført til mere sofa-shopping er Lars dog alligevel glad for, at han med forårets indtog også kunne slå dørene op til den lille keramikbutik.

”Den første uge efter vi fik lov til at åbne op var der meget travlt. Der kommer stadig kunder hver dag og jeg tænker også, at de kommer i takt med, at vejret bliver bedre og bedre. Mange flere går også ture nu – det er jo også noget folk har lært af corona; at gå ture. Hvis jeg er her en søndag for at arbejde på værkstedet og tænder lyset og sætter kasserne med 2. sortering ud på gaden, så kommer folk også forbi og vil ind og kigge.”

Jeg spørger Lars, hvad han har lært af nedlukningen og han fortæller:

”At have tålmodighed. Jeg kan mærke, at flere har gået rundt derhjemme og har ryddet lidt ud og fået lyst til at købe lidt nyt. Kunderne har nogle lidt mere velovervejede køb nu – der er ikke så mange impulskøb, som der var før corona. Og så ser jeg også, at kunderne har bremset op og fået smag for det lidt mere rolige og velovervejede.”

Apropos det rolige og velovervejede så er al keramik i butikken drejet og skabt på Wildersgade. Lars sigter efter at være så bæredygtig som mulig, og derfor kan du derude sagtens slå et smut forbi den lille keramikoase og være heldig at finde en kop eller to i enten butiksvinduet eller i kassen med 2. sortering.

”Hos Made Here kan vi tilbyde noget lækkert og unikt keramik, som er håndlavet og hvor der er kælet for detaljerne og finishen. Noget som ikke er masseproduceret et eller andet sted i udlandet, men er lavet her på stedet – og så bæredygtigt som det nu kan gøres”, afslutter Lars.

Jeg takker Lars for besøget og begiver mig videre ud i bybilledet, der blomstrer og emmer af forårsstemning. Jeg sætter mig på kanten til kanalen med fuglekvidder i ørene og udsigt til Christianshavns fyldte fortove.

 

 

 
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.