winni og carsten breuning

Ny bog fra de christianshavnske verdensomsejlere

Carsten og Vinni Breuning har fornyelige udgivet deres anden bog om deres jordomsejling, der startede fra Christianshavn i 2016. Bogen hedder “Fra Sydkorset til Nordstjernen” og beskriver deres oplevelser fra Panama til Hawaii, mens deres første bog, ”Med Kronborg om bagbord”, beskrev første del af turen fra Christianshavn til Stillehavet.
Bogen er lige velegnet at læse, hvad enten man gerne vil underholdes eller måske går med planer om selv at sejle jorden rundt. I første tilfælde øser forfatterne gavmildt af sjove og spændende oplevelser fra de mange destinationer som skildpadder, der er født på Frederik den 2.’s tid, blinde passagerer på båden, emotionelle milepæle som at sejle ud i Stillehavet eller krydse Ækvator, eller når flyvefisk af uvis årsag kun kolliderer med Vinni. Eller læseren oplyses om faktuelle forhold der relaterer til baggrunden for de steder de besøger, som fx en omhyggelig og interessant beskrivelse af Captain Cooks rejser i det sydlige Stillehav. I andet tilfælde er bogen af uvurderlig værdi for sejlere som kunne tænkes at ville gøre dem kunsten efter. For eksempel kunne man få den tanke at den båd som Vinni og Carsten tog afsted i fra Christianshavn næppe vil være den samme båd som den de kommer tilbage i når det nogle år ud i fremtiden finder sted. Der er simpelthen så mange dele, der er blevet udskiftet undervejs, at man må spørge sig selv om der overhovedet er nogle dele af båden, som vil være de samme når de kommer hjem, som dem de to ud med. Det er også klart når man læser bogen og hører om de reparationer, som er helt nødvendige for at kunne gennemføre en sikker sejlads, at det langt fra er nok at besidde gode sejlkundskaber for at kunne gennemføre en sådan tur med succes. Under så ekstreme omstændigheder, som finder sted på en båd som sejler så langt, er vedligeholdelse nødvendig i en grad som almindelige Øresundssejlere ikke forestiller sig. Hele båden er pakket med værktøj og reservedele, men alligevel er det ikke nok, og man er afhængig af at kunne få ekspertise og andre reservedele undervejs. I bogen er også masser af eksempler på at hvad forfatterne har læst sig til i andre verdensomsejlingsbøger, ikke har været dækkende for hvad de selv har oplevet. Måske skyldes det at tingene har ændret sig siden andre bøger har været skrevet, eller også har nogle forfatterne simpelthen glemt at skrive om emnet. Man kan vel heller ikke udelukke at nogle forfattere har en tendens til at forskønne de faktiske forhold som de har oplevet undervejs og måske i nogen grad undladt de hårde oplevelser. I så fald har Vinni og Carsten skrevet en bog som giver et mere realistisk billede af hvad det vil sige at sejle jorden rundt.
Bogen er på tæt på 500 sider, men den er let og underholdende at læse. Forfatterne har tydeligvis lagt et stort arbejde i at læse omhyggelig korrektur, og beretningen er krydret med en lang række billeder som de selv har taget. På deres tilhørende blog er det endvidere muligt at se en del videoer fra turen. De må jo så altså antages at være filmet inden den dag hvor det lykkedes dem at drukne ikke mindre end to kamera på en og samme dag (!).
Bogen slutter hvor turen ufrivilligt blev sat på hold af corona-pandemien. Men Carsten og Vinni venter foreløbigt bare på at det hele normaliseres, så de kan fortsætte deres tur. Og hvor de i begyndelsen havde nogle ret gode formodninger om hvor den skulle gå hen, har livet som langturssejlere præget dem så meget, så det faktisk ikke længere er sikkert. Ud over at de ikke føler sig tiltrukket af at sejle rundt om Afrika for at se om pirateri også gælder for dem, er det faktisk åbent hvad der skal ske. Deres nye motto er blevet ”Vi har ingen planer, og dem følger vi nøje”, så hvor turen videre går hen, må tiden vise. Men én ting er sikkert – og det har de lovet: der kommer en 3’er. Så vi får endnu engang fornøjelsen af at læse om deres oplevelser, og indtil da kan man følge dem på deres blog: https://sycapri.com/.

Bogen kan fås hos alle boghandlere eller direkte fra forlaget




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.