Vigdis Finnbogadottir indsaettes 1 august 1980 foto Gunnar G Vigfusson

Nordatlantens Brygge hylder Vigdís Finnbogadóttir

Foto: Gunnar G. Vigfússon

Den 15. april fyldte Islands tidligere præsident Vigdís Finnbogadóttir 90 år. Og på mandag, den 29. juni, er det desuden 40 år siden, at hun blev verdens første folkevalgte kvindelige præsident. Nordatlantens Brygge hylder hende med en særudstilling, der kan ses indtil 18. oktober.

Den 29. juni 1980 vandt Vigdís Finnbogadóttir det islandske præsidentvalg. Dermed blev hun verdens første folkevalgte kvindelige præsident. Hun blev genvalgt uden modkandidater i 1984 og 1992 og fik over 90% af de afgivne stemmer ved valget i 1988.

I 1996 trak hun sig tilbage fra præsidentembedet og kastede sig i stedet over en lang række af de emner, der også optager hende, såsom historie, kultur, sprog, miljø, ligestilling og interkulturelt samarbejde.

Vigdís Finnbogadóttir var desuden en af hovedkræfterne bag åbningen af Nordatlantens Brygge. Hun var formand for Nordatlantens Brygges bestyrelse 2000-2004 og repræsentantskab 2004-2011, og hun blev derefter protektor for kulturhuset.

Udstillingen
Gennem plancher, fotografier og filmklip sætter udstillingen fokus på Vigdís Finnbogadóttirs alsidige arbejde som præsident og hendes fortsatte indsats for øget dialog og samarbejde på tværs af grænser og folkeslag.

Udstillingen “Vigdís Finnbogadóttir – verdens første folkevalgte kvindelige præsident” er kurateret af Þórunn S. Þorgrímsdóttir og Ingibjörg Jara Sigurðardóttir, og den præsenteres i samarbejde med Vigdís Finnbogadóttir Instituttet for Fremmedsprog, Islands Universitet, med støtte fra Islands Ambassade i København og Islands Alting.

Udstillingen kan ses på Nordatlantens Brygge indtil 18. oktober, og der er gratis adgang i hele udstillingsperioden. Læs mere på nordatlantens.dk
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.