Danmarks lydarv: voksvalserne

Sidst i 1800-tallet blev fonografen opfundet. Lyd fra luften blev opsamlet i en tragt hvor den satte en nål i svingninger, som lavede ridser i en roterende cyllinder af voks. Når nålen senere blev placeret i rillen igen, kunne lyden spilles igen.

I Danmark begyndte lydoptagelser kort efter, takket være en grosserer, der købte en af lydmaskinerne. En ekspedition til Nordgrønland I 1905 medtog en fonograf, og det lykkedes at transportere rullerne både frem og tilbage i god stand. Derfor kan vi i dag høre optagelser af bl.a. fangernes sange.

Det er tonemester Emmerik Warburg, der tages os med ned i det kongelige biblioteks kælder for at se på samlingen af voksvalser.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.