Danmarks lydarv: voksvalserne

Sidst i 1800-tallet blev fonografen opfundet. Lyd fra luften blev opsamlet i en tragt hvor den satte en nål i svingninger, som lavede ridser i en roterende cyllinder af voks. Når nålen senere blev placeret i rillen igen, kunne lyden spilles igen.

I Danmark begyndte lydoptagelser kort efter, takket være en grosserer, der købte en af lydmaskinerne. En ekspedition til Nordgrønland I 1905 medtog en fonograf, og det lykkedes at transportere rullerne både frem og tilbage i god stand. Derfor kan vi i dag høre optagelser af bl.a. fangernes sange.

Det er tonemester Emmerik Warburg, der tages os med ned i det kongelige biblioteks kælder for at se på samlingen af voksvalser.
Der er ingen kommentarer - endnu.

Send

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.