Overgaden_Neden_Vandet_17-19

Udstillingsstedet Overgaden flytter for en tid

Overgaden samarbejder med Teater S/H

Fra februar til august 2020 flytter udstillingsstedet Overgaden – Institut for Samtidskunst ind på teatret Sort/Hvid i Kødbyen og krydser billedkunst, teater og performance i et unikt samarbejde.
 
En tiltrængt renovering på Overgaden har givet overraskende tværkunstneriske muligheder. I det halve år, hvor byggearbejdet pågår, flytter Overgaden ind hos Sort/Hvid i Den Brune Kødby.

Sammen vil de to institutioner udfordre og udforske, hvordan de to kunstarter, som stederne repræsenterer, kan arbejde sammen og skabe interessante hybrider til glæde for både det kunstinteresserede og det teatervante publikum.

I løbet af perioden vil Overgaden præsentere forskellige formater og events på Sort/Hvids scener, der både griber ind i det teatralske i form af performance, men også lyd- og filmbaserede programmer. Alt sammen udviklet og skabt i sparring med teatret.

Spydspidser på hver sit felt
Overgaden har gennem sin 33-årige historie fungeret som et af Danmarks mest nyskabende udstillingssteder for den eksperimenterende del af samtidskunstscenen. Sort/Hvid er med sine politiske nutidsforestillinger et af de mest toneangivende teatre inden for den danske scenekunst.

De to huse agerer begge som foregangsinstitutioner på deres respektive felter og har begge arbejdet på tværs af kunstarterne før. Med produktioner som Martyrmuseum og NOMA har Sort/Hvid fx markeret sig med værker, der inddrager billedkunsten i en scenisk form. Men med sammenflytningen åbner der sig et potentiale for en længerevarende og dermed dybere undersøgelse af det tværkunstneriske potentiale.

Kunstnerisk og organisatorisk udveksling
Den kunstneriske udforskning suppleres af en organisatorisk udveksling mellem to kunstinstitutioner, der begge navigerer i en kulturpolitisk virkelighed præget af sparsomme budgetter. Samarbejdet vil sikre, at Sort/Hvids scener bliver udnyttet maksimalt i de perioder, hvor teatret ikke selv bruger salen til egne produktioner.

Undervejs udveksler institutionerne produktionsformer i udviklingen af nye formater med det formål at skabe flere, bedre og et mere mangfoldigt udvalg af kunstoplevelser gennem samarbejdet.

Således vil Overgaden og Sort/Hvid med samarbejdet gøre op med den silotænkning, der præger dansk kulturliv på både et kunstnerisk og et organisatorisk plan.

Om samarbejdet siger leder af Overgaden Merete Jankowski:
Overgadens renovering har givet os en unik mulighed for at eksperimentere med de formater, som vi arbejder i og med. Vi glæder os til at indgå i et samarbejde med en institution, der på samme måde som Overgaden arbejder med at eksperimentere og flytte grænser på det kunstneriske område.”

Om at huse Overgaden siger kunstnerisk leder af Sort/Hvid Christian Lollike:
Sort/Hvid er mere end et teater, og samarbejdet med Overgaden ligger i forlængelse af vores ambition om at præsentere vores publikum for nytænkende værker på tværs af kunst-arter og medier. Samtidig er samarbejdet helt unikt, fordi den lange periode gør det muligt ikke kun at udvikle, men også forankre nye hybridformater i vores respektive virker.”

Foto: Birte Pedersen
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.