Dragin – et af skibene, der er med i Flaggsigling 2019

7 træskibe på Nordatlantisk Brygge

I dagene 30. maj til 5. juni ligger 7 gamle færøske træsejlskibe ved Nordatlantisk Brygge. Det sker for at fejre at Dragin – et af skibene, der er med i Flaggsigling 2019det færøske flag er et hundrede år gammelt.
Dragin – et af skibene, der er med i Flaggsigling 2019

MERKIÐ, der er det færøske navn for det færøske flag, blev tegnet af færøske studenter i København foråret 1919, og første gang det blev vist alment frem, var den 2. juni 1919 i Nordmandsdalen, der er en del af Fredensborg Slotshave. For at fejre denne begivenhed og hædre flaget, sejler Felagið Føroysk Træseglskip (Foreningen Færøske Træsejlskibe) til Danmark i maj – juni i 2019.

Turen går først til Nordatlantisk Hus i Odense, siden til Århus og Helsingør for endelig at ankomme til Nordatlantens Brygge på Christianshavn torsdag den 30. maj kl. 14. Når flotillen på syv skibe står ind gennem havnen, kommer Dania Victoria, hvori Ovi Joensen roede fra Tórshavn til Langelinie, samt 4 andre færøske robåde at tage imod de 7 gamle træskibe. Desværre må flåden ikke stå ind gennem havnen med hejste sejl, men flot bliver det alligevel.

Skibene ligger ved kaj ved Nordatlantens Brygge fra den 30. maj til den 5. juni. Imens er der adskillige aktiviteter omkring skibene. Der arbejdes med at få ca. ti 6. klasser ombord på skibene for at opleve de
forhold, færøske fiskere levede og arbejdede under for indtil en 60 år siden. Vi har musikalske oplevelser at
byde publikum, der kommer forbi på kajen ved Nordatlantens Brygge, såvel som gratis kulinariske smagsprøver på færøske fiskevarer. I og ved huset Nordatlantens Brygge vil der være udstillinger af forskellige færøske produkter, som der er mulighed for at købe, fx færøsk designet tøj, færøske bøger (også i dansk oversættelse) og CD’er med færøsk musik.

Søndag den 2. juni bliver der fra Nordatlantens Brygge gået i procession med det færøske flag i spidsen til Regensen, hvor det færøske flag blev kreeret, og den færøske udenrigsminister Poul Michelsen holder en tale. Siden går processionen til Holmens Kirke, hvor der afholdes færøsk flaggudstjeneste. Efter gudstjenesten kører deltagerne i bus til Nordmandsdalen, hvor der også holdes taler og synges færøske sange. Om aftenen er der forskellige musikalske tiltag og færøsk hyggesammenkomst ved huset Nordatlantens Brygge.

Den 3. og 4. juni er der musikalske tiltag og udstillinger på kajen ved Nordatlantens Brygge samt nogle officielle modtagelser. Onsdag den 5. juni sejler de 5 store skibe en tur på Øresund med kunder fra BankNORDIK, der er hovedsponsor for Flaggsigling 2019.

Om eftermiddagen den 5. juni sejler flåden fra København mod Ebeltoft, der bliver den sidste danske destination for Flaggsigling 2019. Flåden lægger til kaj foran Fregatten Jylland, der tre gange har sejlet til Færøerne, nemlig i 1862, 1872 og 1874; sidste gang som kongeskib med kong Chr. IX ombord.

Flåden lægger til kaj foran Fregatten Jylland, der tre gange har sejlet til Færøerne, nemlig i 1862, 1872 og 1874; sidste gang som kongeskib med kong Chr. IX ombord. På vej hjem fra Danmark til Færøerne lægger den færøske flåde til i Lerwick for at mindes, at det var det engelske regering, der den 25. april 1940 krævede, at færøske skibe skulle bruge MERKIÐ som skibsflag, og ikke Dannebrog. Den 25. april har siden da på Færøerne været fridag, og i alle byer og bygder fejres denne dag som en national helligdag.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.