udsnit-anker-mortensen-vinden-blaeser-hvorhen-den-vil-maleri-2003-7

Anker Mortensen udstiller på Nordatlanten

Anker Mortensen, udsnit af ”Vinden blæser, hvorhen den vil” (maleri, 2003-07).

Nordatlantens Brygge åbner ny udstilling med værker af den færøske maler Anker Mortensen
Udstilling 16. marts – 10. juni 2019 Fernisering 15. marts kl. 16-18 Artist-talk 17. marts kl. 15

Anker Mortensen – Maleriets åndelighed
At stå foran et maleri af Anker Mortensen er at opleve en følelse af frihed. Diffuse tegn flyder rundt i et monokromt farverum, og det virker som et mystisk og uendeligt univers takket være de mange farvelag og -nuancer. De mange uklare tegn udgør et yrende liv, der kalder på alskens associationer. Samtidig bevirker det oftest mørkeblå farvedyb, at sjælen falder til ro. Billedet åbner sindet, og en meditativ tilstand indfinder sig. Omtrent som det er tilfældet med de ikoner, der betyder så meget for Anker Mortensen.

Den åndelige dimension i Anker Mortensens dybest set abstrakte udtryk er samtidig forankret i hans færøske baggrund. Således rummer hans billedtitler henvisninger til folkekunst, børneremser, salmesang samt bibelcitater – og hertil føjer sig lokaliteter og vejrlig. Kultur og natur leverer råstoffet, således at det ikke er ånd, det hele, men nok så meget liv.

Udstillingen på Nordatlantens Brygge består af helt nye værker fra 2018 og 2019 samt flere ældre, omarbejdet til en ny billedmæssig rigdom. Også denne gang mødes vi af en kunst, hvor skønhed og ånd er forenet i en overjordisk helhed og en livskraft med rødder i en oplevet virkelighed.

Læs mere på nordatlantens.dk

YDERLIGERE INFO

MALERIETS ÅNDELIGHED – ARTIST-TALK
Den færøske og udstillingsaktuelle kunstner Anker Mortensen samtaler med Nils Ohrt om sine værker og kunstneriske virke.
Søndag 17. marts 2019 kl. 15
I enkle kompositioner og en afmålt farveskala synliggør Anker Mortensens malerier det usynlige i det synlige. De kan betegnes som poetiske abstraktioner og forener skønhed og ånd i en overjordisk helhed, som dog aldrig mister fodfæstet i maleriets virkelighed.
Anker Mortensen (f. 1961) er en af sin generations mest betydningsfulde malere fra Færøerne. På baggrund af udvalgte billeder (vist på powerpoint) samtaler han med direktør for Færøernes kunstmuseum, Nils Ohrt, om sine værker og sin tilgang til kunsten på Nordatlantens Brygge, Strandgade 91 i København.
Arrangementet varer en time.
Billetsalg (60 kr) på nordatlantens.dk
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.