Anori PR-foto

Nordatlantiske Filmdage sætter fokus på film af kvinder

Den årlige filmfestival Nordatlantiske Filmdage åbnes fredag på Nordatlantens Brygge i København. Og i år er hovedteamet kvinder og film.

Ovenpå flere år med film af næsten udelukkende mænd har de sidste par år budt på stærke film af kvindelige instruktører fra både Færøerne, Island og Grønland.

Nordatlantiske Filmdage sætter fokus på den udvikling ved at vise både de nyeste film og filmhistoriske milepæle i en filmserie, der hedder Kvinder & film, og som også byder på debat og en fornem række instruktørbesøg.

Kvinderne kommer
Fra Grønland kommer Pipaluk Kreutzmann Jørgensen, hvis film “Anori” er den første grønlandskproducerede spillefilm af en kvindelig instruktør. Og ud over to festivalvisninger på Nordatlantens Brygge på selveste kvindernes internationale kampdag, den 8. marts, så vises filmen samtidig i Århus-biografen Øst for Paradis og senere i Ålborg (13. marts) og Odense (14. marts).

Pipaluk K. Jørgensen viser desuden sin kortfilm “The Road” (2018) på Nordatlantiske Filmdage i København. Det sker ved kortfilm- og debatarrangementet “Kvinderne kommer” lørdag den 9. marts kl. 14. Ud over hende deltager den færøske instruktør Maria Winther Olsen og den islandske instruktør Elsa María Jakobsdóttir i arrangementet, hvor de debatterer film og ligestilling i selskab med Jyllands-Postens filmjournalist Nanna Frank Rasmussen.

Spillefilm, dokumentarfilm og kortfilm
Serien Kvinder & film byder på i alt 10 arrangementer, og ved det ene kan man se Jette Bangs dokumentarklassiker “Inuit” fra 1939.

“Inuit” er ikke blot en tidlig farvefilm fra Grønland, men også en tidlig film af en kvindelig instruktør. Desuden er Jette Bangs “Inuit” relevant for festivalens anden serie, der hedder DOX: Nordatlanten i dansk optik. I den serie præsenteres tre film lavet af danskere i de tre nordatlantiske lande – fra den nu 79 år gamle dokumentarfilm “Billeder fra Island” (1940) over “1700 meter fra fremtiden”, som blev skudt på Færøerne i 1991, til Lasse Laus “Lykkelænder”, der havde premiere i fjor og satte fokus på grønlandsk identitet.

Nordatlantiske Filmdage 2019 præsenterer i alt syv spillefilm, fem dokumentarfilm og ti kortfilm samt debat og instruktørbesøg. Filmfestivalen er arrangeret af Nordatlantens Brygge i samarbejde med bl.a. Film.gl, Icelandic Film Centre og Nordens Hus i Tórshavn med støtte fra Det Danske Filminstitut, Islands Ambassade, Nordisk Kulturfond og Nordens Institut i Grønland. Blandt samarbejdspartnerne er også Øst for Paradis i Århus, der viser tre af filmene 7.-9. marts.

Festivalen afholdes på Nordatlantens Brygge 1.-9. marts og skydes i gang fredag af den islandske instruktør Ísold Uggadóttir, der viser sin film “And Breathe Normally”.

Der er yderligere info på www.nordatlantens.dk/filmdage
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.