heinemann

Varm luft for milliarder

Journalist Tom Heinemann fra Christianshavn har haft meget varm luft på hjernen i meget lang tid, nærmere betegnet i to et halvt år. Så lang tid har det nemlig taget ham at lave filmen “Varm luft for milliarder” som netop har haft premiere og som DR1 sendte i mandags.

Filmen handler om det der skulle være så godt, men som endte skidt: CO2 kvoter. Som en udløber af Kyotoaftalen fra 2005, blev der etableret et system der skulle begrænse udledningen af CO2. Det skulle koste at forurene. Kvoterne distribueres først internationalt, så lokalt i de enkelte lande, og jo mere man forurenede, jo mere skulle det koste. Det skulle med andre ord ikke kunne betale sig at forurene.

Men sådan gik det langtfra. “Aldrig har vi udledt så meget CO2 som nu”, siger Tom Heinemann, så formålet med kvoterne er slået fejl. Men det er meget værre end det. Kvoterne har mildest talt også været udsat for markedskræfterne. De har været handlet på vilkår, som om de var aktier eller olie eller guld og købt og solgt i en uendelighed, så tusindvis af mellemhandlere har tjent svimlende summer på at købe dem billigt og sælge dem dyrt. Oven i det, har snedige svindlere startet en momskarussel, som har bedraget EU for mange milliarder euro. Og endelig er millioner af kvoter blevet stjålet fra computere ved hacking. EU ved hvor kvoterne er, men vil – og kan på grund af lovgivningen – ikke sige hvor de er, samtidig med at de stadig sælges videre. Er det ikke det man kalder hæleri?

Svindel for milliarder – og aldrig så meget forurening som nu.
There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.