DeparturePoster2

Tre unge cykler 5500 km i protest mod farlig guldminedrift

Lørdag den 8. juni kl 10:00 begynder tre unge studerende en 5000 km lang cykeltur, som skal bringe dem til byen Rosia Montana i det vestlige Rumænien. Her truer et guldmineprojektet fra det canadiske firma Gabriel Resources med at udslette byen. Udover faren for cyanidforgiftning af miljøet, vil mineprojektet også ødelægge uvurderlige antikke romerske arkæologiske steder og forvandle fire bjerge til åbne minefelter.

Med anvendelsen af cyanid til guldudvindingen, kan Rosia Montana komme til at lide samme skæbne som Baia Mare, en anden rumænske by, hvor der også brydes guld. I år 2000 forurenede en ulykke således vandet i og omkring Baia Mare med cyanid og efterlod millioner af mennesker uden drikkevandsforsyning, samtidig med at det dræbte en stor del af fiskene.

Mange organisationer er imod guldminedrift i Rosia Montana, herunder den ungarske regering, Den Europæiske Sammenslutning af Grønne Partier, Greenpeace og Det Rumænske Akademi. På trods af det internationale pres og en overvældende modstand i Rumænien, har den rumænske regering, som ejer 20% af aktierne i det kommende projekt, konsekvent støttet Gabriel Resources.

For at skabe opmærksomhed omkring Save Rosia Montana-kampagne, vil tre unge fra Rumænien, Moldavien og Canada, Radu Păltineanu, Elena Vanica og Sophian Guidara, lørdag begive sig på en to måneder lang tur på cykel og med tog gennem otte skandinaviske og østeuropæiske lande. Denne tur, som de kalder ”Travel for a Cause”, starter fra Christianshavn og slutter i Rosia Montana, 5500 kilometer senere. I de større byer undervejs vil der blive holdt foredrag om Rosia Montana og farerne ved guldmineprojektet. Der vil også blive vist en dokumentarfilm ”Rosia Montana – byen på kanten”, af den tyske instruktør Fabian Daub.

Radu, som er rumænsk udvekslingsstudent i Danmark og initiativtager til “Travel for a Cause” siger at turen vil få mennesker i og udenfor Rumænien til at blive klar over den fare, som Rosia Montana står overfor. ”Hvis vi kan samle en større modstand mod mineprojektet, har vi en chance for at redde Rosia Montana”, siger han.

Du kan læse mere og evt støtte turen på www.travelforacause.eu.

Afgang er fra Christianshavns metrostation lørdag 8. juni kl. 10:00. Alle er velkomne til at sige farvel og heppe på holdet. Skulle man være forhindret, er der en ny chance den 1. juli. hvor endnu to studerende, denne gang fra Rumænien og Tyskland, ligeledes cykler til Rosia Montana.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.