kaproning-foto.jpg

Sømandskab i Københavns Havn

_Foto: Hundested Travaljelaug_
_Mens Kulturhavn København sætter sit præg på Nord- og Sydhavnen, vil godt gammeldags sømandskab blive markeret midt i havnen. For første gang i tyve år får københavnerne travaljeroning i større omfang at se. _
Lørdag den 27. august byder formiddagen på et sjældent skue. Seks travaljer, fra Randers, Hundested, Gilleleje og Christianshavn, hvoraf en er en såkaldt hvalbåd, er for første gang i havnens nyere historie på samlet visit, når Travalje-regatta 2022 afvikles.
Travaljerne forlader Halvtolv kort efter kl. 10 for at runde Frederiksholm og Dokøen, hvorpå de sætter kursen sydover for at gå gennem hele Christianshavns Kanal og returnere.
Om eftermiddagen vil travaljerne dyste om at tilbagelægge en distance på én kilometer. Det sker i Erdkehlgraven mellem Holmen og Christiania med start kl. 14. Vært for arrangementet er Christianshavns Travaljelaug som har samlet størstedelen af landets travaljelaug for at vise københavnerne, at der stadig er liv i godt gammeldags sømandskab.
Kaproningen afvikles med to travaljer ad gangen. Her vil hver af de to besætninger på otte roere og en styrmand spænde hver en muskelfiber og bringe de halvandet tons tunge travaljer op på en fart omkring de fem knob (otte kilometer i timen). Hvert af de omkring ti heats vil vare omkring syv minutter.
I Nordsjælland er travaljeroning et levende element i lokalsamfundet. Både Hundested og Gilleleje har travaljelaug som sætter deres præg på livet i havnene. Eksempelvis har Hundested de sidste tres år dystet mod roere fra forskellige havnebyer i Danmark og har for nylig gennemført en travaljeroning fra Grenå, tværs over Kattegat, til Lynæs syd for Hundested. I København holder Christianshavns Travaljelaug, som en del af det gamle Orlogsmuseum, traditionerne i hævd.
Travalje-regatta 2022 er velvilligt sponsoreret af Christianshavns Lokaludvalg og forsikringsselskabet Pantaenius.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.