kampen-om_groenland_foto_kenneth_sorento.jpg

Nordatlantiske Filmdage 2021

Foto: Kenneth Sorento (Kampen om Grønland)

For femte år i træk afholdes Nordatlantiske Filmdage på Nordatlantens Brygge. Og årets program lover unikke filmoplevelser fra Færøerne, Grønland og Island – tilsat instruktørbesøg og debat – i dagene 30. september til 10. oktober.

I år sætter Nordatlantiske Filmdage særlig fokus på den bølge af originale og ofte skæve filmperler, der i de sidste 10 år har markeret Island på alverdens festivaler. Blandt titlerne er de herhjemme allerede anmelderroste film Virgin Mountain, En hvid, hvid dag, Kvinde på krigsstien og Echo, men også film, der ikke har gået i danske biografer, såsom Either Way og The Deposit. Og alle film på festivalen drøftes af instruktørerne bag dem – eller af andre fagfolk.

Sideløbende sættes rigsfælleskabet til debat i en mindre serie med dokumentarfilmene Kampen om Grønland, Sumé – lyden af en revolution, Kongehuset på Færøerne og Færøerne.dk. Sidstnævnte omhandler Færøernes benhårde forhandlinger om selvstændighed med Poul Nyrup Rasmussen-regeringen ved årtusindeskiftet. Den drøftes af den daværende embedsmand og nuværende politiker Sjúrður Skaale, der var med ved forhandlingerne og har skildret dem i bogen Da Færøerne ville løsrive sig.

Færøske fristelser Festivalens tredje serie Færøske fristelser indledes med visning og fejring af den anmelderhyldede dokumentarfilm Skål. Filmen var et festivalhit på CPH:DOX og vandt i sidste uge New Nordic Voice-prisen på Nordisk Panorama 2021. I serien finder man også en ny færøsk spillefilm, den kulsorte komedie 111 good days, der er instrueret af poeten, rapperen og filmskaberen Trygvi Danielsen, som også er en af hovedpersonerne i førnævnte film Skål.

Programmet byder også på særarrangementer såsom Nordatlantiske Kortfilmperler og en intimkoncert med Færøernes nye stjerneskud Greta Svabo Bech.

Jóhann Jóhannsson hædres I samarbejde med Islands Ambassade hædrer festivalen desuden den islandske filmkomponist Jóhann Jóhannsson (1973-2018) med særvisning af hans filmværk Last and First Men. Filmen, som havde premiere på Berlinalen sidste år, blev færdiggjort af fotograf Sturla Brandth Grøvlen efter Jóhannssons alt for tidlige bortgang. Sturla Brandth Grøvlen præsenterer den ved visningen, der afrunder årets Nordatlantiske Filmdage.

Tre af festivalens i alt 21 filmtitler vises også i Øst for Paradis i Århus den 2. til 4. oktober. Og i København foregår Nordatlantiske Filmdage den 30. september til 10. oktober på Nordatlantens Brygge, hvor man i samarbejde med Jespers Rejsebio etablerer en biograf i pakhusets smukke rammer.

Læs mere om Nordatlantiske Filmdage 2021 på nordatlantens.dk/filmdage <www.nordatlantens.dk/filmdage>
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.