mono foto anna ellesgaard

Salon MONO fejrer 30-års jubilæum

Kom til åben reception hos salon MONO torsdag d. 15. juli fra kl 15-18

Af Anna Cecilie Windahl Ellesgaard

Kæk og korthåret åbnede Henriette på egen hånd salon MONO med skakternet marmorgulv, lokum i gården, søgrønne vægge og Coca-Cola-røde barberstole. 30 år er nu gået og stolene har siden første besøg fået en ”make-over” og væggene en ny klat maling, men tager du et sving forbi salonen på Sankt Annæ Gade, er Henriette stadig at finde på det skakternet gulv med selvsamme kække smil og nu lange lokker.

Jeg slog selv et smut forbi MONO i sidste måned for at få en tur under saksen og en snak i salonen. Frisøren Signe mødte mig i døren og inviterede mig ind i det lille univers. Med kroppen solidt plantet i stolen og udsigt til mine lyse lokker på gulvet og en kop kaffe i hånden fik snakken hurtigt ben at gå på.

Det er måske ikke alle christianshavnere, der kender til salon MONO og dens traditioner, men når julen så småt banker på døren i december måned forvandles og udsmykkes salonen nemlig til et nyt univers, som kunderne bliver hevet med ind i – troligt – år efter år til ære for både stamkunder, christianshavnere og forbipasserende. Sidste år hentede salonen sin inspiration fra Japan.

Jeg kunne ikke undgå at spørge Signe om, hvordan corona-pandemien har vendt hele salonen på hovedet ved at holde den lukket og slukket.

”Det har været forfærdeligt ikke at kunne gøre noget. Men heldigvis kom dagen, hvor vi kunne få lov til at åbne op igen, og så blev vi da også lagt ned med et brag. Vi har forsøgt at udvide vores åbningstider og har forsat lange ventelister, men der er absolut ikke nogen tvivl om, at det er dejligt med besøg i salonen igen”

Apropos åbningstider, så spurgte jeg også ind til den første åbningsdag for salon MONO – tilbage i 1991. Signe nåede knap nok at svare, da Henriette råbte fra larmen af en føntørrer:

”Jeg åbnede alene og efter en måned havde jeg meget travlt, så jeg måtte ansætte en pige. MONO var den første trendy salon, der åbnede på Christianshavn”

Jeg rettede mig i stolen og spidsede ører.

”Mono betyder ene, hvilket hænger sammen med, at jeg selv startede op alene. På japansk betyder mono en lille ting – og det er jo, hvad vi er – et lille univers”

I sit gråternede sæt kom Henriette helt hen til mig og fortalte om salonens første kunde: Jan, som hun flere år senere mødte på en ferie på Bali og klippede ham på en altan.

”Jan skoddede på marmorgulvet. Jeg kunne næsten ikke se noget i spejlet, fordi der blev røget så meget. Vi havde udsugningen tændt hele tiden, fordi kunderne sad og drak kaffe og røg”

Med sit kække smil på læben trissede Henriette tilbage til sin kunde, og udbrød pludselig: ”Vi er nu meget glade for rygerloven” Med disse ord kan du trygt slå et smut forbi salon MONO næste gang lokkerne skal friseres eller frisuren trimmes – dog må du undvære røgen – i stedet garanterer jeg for, at du bliver mødt af varme blikke og et kække smil, når du træder ind på det skakternet marmorgulv.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.