A056_C002_0101I5

Nordatlantiske Filmdage 2020 genåbnes

Festivalens forsidefoto stammer i år fra dokumentarfilmen “Håbets Ø”, der vises 25. september kl. 16.45 (PR-foto: Anorak Film/Blåst Film)

Nordatlantiske Filmdage blev afbrudt af COVID-19-krisen, da festivalen var halvvejs. Men den 23. september vender filmdagene tilbage med programmets resterende film og instruktørbesøg.

Da regeringen lukkede Danmark ned den 11. marts, måtte Nordatlantiske Filmdage selvsagt stoppe. Festivalen åbnede 5. marts og skulle have kørt til og med 15. marts, hvor programmet bød på både nye og historiske filmperler fra Færøerne, Grønland og Island samt en fornem række instruktørbesøg.

Heldigvis kan årets Nordatlantiske Filmdage genåbnes på Nordatlantens Brygge den 23. september og vise alle de resterende film og et par ekstravisninger fra martsprogrammet. Og alle visninger afvikles selvfølgelig i overensstemmelse med gældende retningslinjer for kulturarrangementer med siddepladser, hvilket først og fremmest betyder at hvert andet sæde holdes tomt. Af samme årsag er der et meget begrænset antal billetter.

Den tyske forbindelse
Fra årets hovedserie ‘Den tyske forbindelse’ vil man bl.a. kunne se Asta Nielsen i den sprudlende stumfilmkomedie “Das Eskimobaby”, der akkompagneres af den tyske filmkomponist og pianist Eunice Martins.

Og festivalen genåbnes desuden med den i Danmark sjældent viste “Barbara – vild som havet”, der blev indspillet på Færøerne i 1961 med den svenske Bergman-stjerne Harriet Andersson i titelrollen. Den tyske Barbara-filmatisering adskiller sig fra forlægget i Jørgen-Frantz Jacobsens roman (og Nils Malmros’ filmatisering fra 1998) ved at flytte handlingen fra 1700-tallet til 1960’erne. Desuden er den mandlige hovedperson pudsigt nok ikke præst, men læge. Tematisk er den dog stadigvæk den dramatiske kærlighedsberetning om den færøske femme fatale Barbara.

Nyheder og dox fra Grønland
Serien ‘Nyt fra Nordatlanten’ præsenterer tidens mest markante film fra Færøerne, Grønland og Island. Deriblandt den anmelderroste og prisbelønnede islandske film ‘En hvid, hvid dag’ og en ekstravisning af den nye grønlandske dokumentarfilm “Lykken skræmmer mig ikke længere”, der sætter fokus på konsekvenserne ved seksuelt misbrug af børn og unge.

Ved to arrangementer kan man også se tidens bedste kortfilm fra Færøerne og Grønland og møde en perlerække af filmfolk, der drøfter filmene og udviklingen i filmlandene.

Og i serien DOX/Grønland kan man se tre dokumentarfilm, der er lavet af internationale filmhold i Grønland. Den slovenske dokumentarfilm “The Last Ice Hunters” blev allerede vist ved to udsolgte visninger i marts, og dens skildring af nutidens fangerkultur i Østgrønland vises for tredje gang, når den genåbner serien i september.

Seriens øvrige film er Sidse Torstholm Larsen og Sturla Pilskogs fine dokumentar “Håbets Ø” og den russiske mesterinstruktør Victor Kossakovskys storslåede billedværk “Aquarela”, der afrunder festivalen den 28. september.

Læs mere på www.nordatlantens.dk/filmdage
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.