P1021235

Hvad sker der med gaderne..?

I det sidste stykke tid er folk begyndt at undre sig over det lag af hvidt støv, der lægger sig på både, biler og gader. Skonnerten Mira har overalt et lag fint støv, oplyser kaptajn Jess Pedersen og også sejlerne i kanalen kæmper med støvproblemet. Der er ikke nogen tvivl om hvor det kommer fra, nemlig fra det lag grus, som Københavns Kommune har fordelt over bydelens brosten for at fylde mellemrummene ud.

Men grus plejer ikke at støve på den måde, og det viser sig da også at det ikke er grus, men betonstøv, der er anvendt. Det har kommunen valgt at køre på som et “forsøg”. Målet er ikke bare at lukke mellemrummene mellem brostenene, men at støbe brostenene ind i beton. Det hensigtsmæssige i det kan måske betvivles, for i hvert fald lukkes vejenes evne til at absorbere regnvand så også, og med tiltagende hyppighed af ekstremt vejr, er det måske en uheldig egenskab at miste.

Københavns kommune ser nu på sagen og overvejer at feje betonstøvet op igen.

Teknik- og Miljøforvaltningen vender tilbage med en udtalelse.

 
There are 4 comments

Add yours
 1. PD

  Beton-støv – det kan da umuligt være godt for lungerne?

  Tænk på alle de fodgængere og cyklister, der hver dag opholder sig på gaderne, også i blæsevejr – og dem, der slår sig ned langs kajen i timevis.

  Hvad ville Arbejdstilsynet sige hvis f.eks. håndværkere skulle opholde sig i beton-støv? Hvor mange timer må ansatte det, uden åndedrætsværn?

  Hvad siger sundhedsmyndighederne?

  Hvorfor er borgerne ikke blevet hørt – eller i det mindste informeret – om dette eksperiment med mennesker?

  • Pia Møller Nielsen

   For en der er vokset op i nærheden Af Ålborg Betonvarefabrik, i dag Ålborg Portland, er det et umiskendelig gensyn med det hvide støv der var alle steder.
   Og det var usundt, og er usundt at indånde.
   Jeg har nedsat lungefunktion og har været meget generet igennem nogen tid af manglende luft, men har tilskrevet det renovering i opgangen, hvor jeg bor. Men da generne fortsatte efter renoveringen var ophørt, overvejede jeg om det kunne være al det fine “grus”, der flyver som små opadgående tornadoer, når vinden fejer gennem gaden. Det dækker cykelsædet, der er helt gråt, når man skal til at cykle, det generer øjnene, og nu har jeg så også oplevet at det knaser mellem tænderne, når man har taget en stor mundfuld luft. Det trænger ind igennem vinduerne og min computerskærm er helt dækket af hvidt støv hver gang jeg skal igang med at skrive.
   Det er under al kritik at Københavns Kommune har udsat sine borgere for det. Og jeg håber de har indhentet lægefaglig accept af projektet, inden de udsatte os for det. Og de skal ikke blot overveje at feje betonstøvet væk. De skal se at få det fjernet og kørt noget ordentlig grus på, – for det er jo bestemt godt for ryg og nakke, når man cykler, at brostenene ikke er så toppede mere. Og så undgår vi cyklister på fortovene.

 2. Tina

  Det er ikke i orden at fylde brosten med beton støv. Hvad med os der bor her og skal åbne vinduerne hver dag hvor det flyver ind i stuen og lægger sig alle vegne? Vi indånder det når vi går ned på gaden hver eneste dag. Hvorfor asfalterer men så ikke bare vejene? Hellere det end at indånde betonstøv da det ikke er godt at få ned i lungerne.

 3. Bjørn

  Hvad er kilden på at det er beton støv, og ikke almindeligt grus / blanding af grus og ler?
  Kilde er meget vigtigt, før dette tages videre.


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.