foto-anders-sune-berg-dac.jpg

Vandet kommer

Foto: Anders Sune Berg
NY UDSTILLING I DANSK ARKITEKTUR CENTER: VANDET KOMMER
POLERNE SMELTER, GRUNDVANDET STIGER, OG SKYBRUD OVERSVØMMER VEJE OG HUSE. DET ER IKKE LÆNGERE ET SPØRGSMÅL OM HVIS, MEN HVORNÅR VANDET KOMMER – OG VI MÅ TILPASSE OS. DANSK ARKITEKTUR CENTER (DAC) TAGER FAT PÅ DENNE NYE VIRKELIGHED MED UDSTILLINGEN _VANDET KOMMER_, DER ÅBNER DEN 7. OKTOBER 2024. HER UDFORSKES FORHOLDET MELLEM VAND, MENNESKER OG NATUR I EN HASTIGT FORANDRET VERDEN I ET SANSELIGT OG POETISK UDSTILLINGSUNIVERS, HVOR DER TRODS DE UMIDDELBART DYSTRE UDSIGTER OGSÅ ER HÅB OG MULIGHEDER.
Vand er en af vor tids største udfordringer. Stigende havniveauer og hyppigere skybrud kræver radikale ændringer af byernes design og organisering. Byer som København, Venedig og Jakarta er allerede i gang med at forholde sig til det uundgåelige spørgsmål: Hvordan kan vi tilpasse os vandet fremfor at bekæmpe det?
Med udstillingen _Vandet kommer_ ønsker DAC at skabe en dybere forståelse af vores afhængighed af vand og de udfordringer, det giver for vores byer. Samtidig præsenteres forskellige løsninger på, hvordan vi kan leve med vandet i fremtiden. Senior kurator Pernille Stockmarr forklarer:”
“Vi står ved en afgørende skillevej: Vand er både en livgivende ressource, men også en trussel mod vores måde at leve på. På udstillingen vil vi gerne vise, at vores evne til at integrere og håndtere vand kommer til at forme fremtidens byer og livet for mange. Vi kan godt tilpasse os, men det kræver, at vi tænker anderledes, samarbejder og lader naturen være vores udgangspunkt. Så kommer de radikale løsninger, og de kan sagtens være attraktive.”
TILPASNING AF VORES BYER TIL EN VERDEN MED MERE VAND
Udstillingen præsenterer et bredt spektrum af løsninger fra både Danmark og udlandet, der viser, hvordan vi kan tilpasse os stigende vandmasser. Gennem konkrete projekter udforskes emner som biodiversitet, byudvikling og innovative boligformer ved vandet. Samtidig illustrerer modeller og projektioner, hvordan forskere, arkitekter, landskabsarkitekter og byplanlæggere samarbejder om at beskytte byer og skabe rekreative rum for både mennesker og natur.
Blandt projekterne er bl.a. Copenhagen Islands af Schønherr Landskabsarkitekter, som viser en vision for fremtidens København, hvor nye byrum opstår naturligt ud fra byens oprindelige landskab og vandets naturlige strømninger. Klimakvarteret på Østerbro, skabt af tegnestuerne SLA, Tredje Natur og Lytt, omdanner en hel bydel til en vandhåndterende oase med regnvandsopsamling og grønne byrum. Og Enghaveparken i København demonstrerer, hvordan byrum kan opsamle store mængder regnvand og samtidig fungere som rekreative områder.
På en større skala er Lynetteholm-projektet præsenteret som et bud på kombineret byudvikling og stormflodsbeskyttelse, og Niederhafen i Hamburg, designet af Zaha Hadid Architects, viser, hvordan flodpromenader kan beskytte mod stormflod og samtidig skabe åbne, sociale byrum.
Udstillingen præsenterer også i små film, hvordan danskerne allerede lever med vandet som en central del af deres hverdag.
Projekterne viser, at klimatilpasning kan gribes an på mange måder – fra lokale initiativer til store infrastrukturprojekter og fra naturbaserede løsninger til tekniske konstruktioner. Løsningerne peger ofte i forskellige, og til tider modsatrettede retninger, og nogle har også skabt offentlig debat. Udstillingen inviterer gæsterne til at reflektere over disse perspektiver og danne deres egen mening for at fremme en værdifuld dialog om fremtidens klimatilpasning.
Sanselige installationer Som besøgende træder man ind i en sanselig scenografi af hvide tekstiler, der svæver ned fra loftet som bølgende vand. I installationen Water Drops kan man opleve regnens komme på en sanselig måde. Tekstilværket Himmel & Hav inviterer publikum til at løfte blikket og betragte de organiske bølger i smukke farver. Udstillingens gæster kan også i flere computerspil prøve at navigere rundt i fiktive fremtidsuniverser, der er præget af stigende vandmasser.
Derudover præsenteres bidrag fra Den danske Pavillon på Arkitekturbiennalen i Venedig 2023, herunder den scenografiske installation Mermaid Bay, skabt af Christian Friedländer som en del af udstillingen Coastal Imaginaries, kurateret af Josefine Michau. Gæsterne møder en dramatisk iscenesættelse af et fremtidigt kystlandskab, delvist opslugt af havet. Gennem en sanselig scenografi af lys og lyd skildres kystlandskabets skrøbelighed og klimaforandringernes barske realiteter i et storslået diorama. Her får man en dybere forståelse for naturbaseret design i vådområder.
Med Vandet kommer ønsker DAC at inspirere gæsterne til at reflektere over vandets rolle i fremtiden og deltage aktivt i samtalen om, hvordan vi kan leve med, beskytte og bevare denne essentielle ressource for kommende generationer.
Udstillingen Vandet kommer er udviklet af Dansk Arkitektur Center.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.