SONY DSC

Vildpark med selvbyggerhuse

Vildpark med selvbyggerhuse /
Normalisering eller tilpasningens tragedie´
`Normalisering eller Tilpasningens tragedie‘ er titlen på en bog om Christiania, udgivet af Cand.mag. Anke Hurrelbrink i 2013, i forbindelse med udstillingen på Gallopperiet af samme navn. Med skam at melde har jeg først læst bogen fornylig. Titlen antyder bogens emne, som er essensen af Anke Hurrelbrinks refleksioner under fem års vandringer i Christiania, i de fire årstider – og med kameraet, som havde en moderne Hokusai været på rejse i Staden og skitseret sine mange prospekter, der i sin tid blev til enestående japanske trætryk. Bogens betragtninger består af sentenser af samfundstænkere og filosoffer, heriblandt Henry David Thoreau, internationale digtere og Haiku-mestre, fint skiftende med Anke H’s egne digte og kommentarer.
Refleksionernes formål er at provokere læseren til at finde egne svar på emnet: hvordan undgås normaliseringens selv-suggestion. Anke H har set Christiania som en enestående metafor på løsrivelsen fra det grå linealsamfund, med dets linealarkitektur, ansigtsgenkendelse og små jernkasser, der farer omkring under navnet biler og tyranniserer menneskene. En selvredning igennem en mere autentisk hvilen i naturen, i den skønne voldnatur med Stadens originale selvbyggerarkitektur. Teksten kan godt være lidt svær, hvilket betyder, at man går langsomt frem – som på forunderlig vis igen åbner for en dybere iagttagelse af bogens 162 kunstfotos af Voldområdets landskaber og huse. Om disse optagelser af fotografen Anke Hurrelbrink, må jeg fortælle, at de viser os Christianias Voldområde som en Folkepark, med en skønhed af verdensdimensioner. Besøg virkeligheden eller se Anke H’s fotos / landskabsfortolkning og spørg dig selv: Hvor i Verden findes en lignende vildpark, situeret lige midt i en storby.

Ingrid Borum, Billedkunstner
Udstillingen blev støttet af Christiania Kulturpolitiske Fond i 2013. Anke Hurrelbrink var del af Gallopperiet, Stadens Museum’ s bestyrelse fra 2012-2017. Bogen forefindes i Gallopperiets Boghandel
Der er ingen kommentarer - endnu.

Send

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.