KBL – Hyllestad stavkirke, Norge, Sagaen om HAArd og mAEndene pAA Holm

Sagatid – Nutid

Nordatlantens Brygge åbner to nye udstillinger, der begge har sit udgangspunkt i Islændingesagaerne og bringer dem i dialog med nutiden. Den ene præsenterer Karin Birgitte Lunds unikke tegninger og den anden storslåede fotografier af islandske håndskrifter.

Karin Birgitte Lund
I 2014 udkom den danske nyoversættelse af den komplette udgave af Islændingesagaerne med 40 illustrationer til 40 sagaer af billedkunstneren Karin Birgitte Lund.
Tegningerne illustrerer sagaerne med motiver fra vikingetidens og middelalderens Island, Danmark, Norge og Sverige, der gennem kunstnerens fortolkning giver indtryk af denne tids spændende æstetik. Billederne er således inspireret af middelalderens islandske håndskrifter, kalkmalerier fra danske kirker, norske stavkirker og gotlandske billedsten.
Tegningerne udstilles nu for første gang. Udstillingen hedder Sagatid – Nutid – tegninger af Karin Birgitte Lund, og den omfatter desuden en serie helt nye tegninger i store formater inspireret af sagatiden.
Karin Birgitte Lund er født 1946 i København og uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi 1967–1973. Hun blev tildelt Eckersbergmedaillen 1997 og Statens Kunstfonds Hædersydelse 2004, og hun har bl.a. designet og tegnet den nye danske seddelserie.
I forbindelse med udstillingen udgives et rigt illustreret katalog med bl.a. artikel af kunstkritiker Mai Misfeldt, der skriver om Karin Birgitte Lunds kunstneriske virke.

Hånden og Ordet.
Samtidig åbnes udstillingen Hånden og Ordet med fotografier af islandske håndskrifter fra Den Arnamagnæanske Samling.
Den Arnamagnæanske Samling har sit navn efter den islandske filolog, historiker og bogsamler Árni Magnússon (1663-1730), hvis latiniserede navn var Arnas Magnæus. Han var professor i danske antikviteter ved Københavns Universitet, og ved sin død testamenterede han sin store samling af håndskrevne og trykte bøger til universitetet.
Håndskriftsamlingen består af ca. 3000 enheder, de ældste fra det 12. århundrede. Størstedelen er islandske, men samlingen rummer også norske, danske og svenske håndskrifter. Og denne udstilling sætter lys på nogle af de mageløse bøger i den islandske del af samlingen.

Sagaudstillinger og aftener
Begge udstillinger åbnes fredag 26. oktober kl. 16 og kan ses til og med 25. november. Og ud over udstillingerne præsenterer kulturhuset tre litteraturaftener med fokus på sagaerne og deres lige så fascinerende som flerstrengede universer. Man kan f.eks. høre saga-oversætterne Annette Lassen, Erik Skyum-Nielsen, Kim Lembek og Rolf Stavnem fortælle om hver deres yndlingssaga – eller komme til en aften om oldtidssagaerne med Annette Lassen og skuespiller Sofie Gråbøl.

Læs mere her på www.nordatlantens.dk
Der er ingen kommentarer - endnu.

Send

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.