russerne kommer

’RUSSERNE KOMMER!’

To glade unge russere, der holder et foto af en CA natur- voldtrappe, taget ved afskeden kl 6 om morgenen, da Christianias repræsentanter drog hjem fra Skt. Petersborg. Foto: Ingrid Borum

Christianias Kulturforening & Leningrad Underground præsenterer projekt ’Christiania ambassade i Skt. Petersborg’
ved åbningen af russisk konsulat på Gallopperiet fredag den 22. september 2017 kl. 17 – ?

Vi har allerede åbnet en russisk ambassade for ’LENINGRAD UNDERGROUND’, i Laden – og åbner nu et konsulat i Gallopperiet, med præsentation af dette spændende udvekslingsprojekt. Det sker på Gallopperiet, fredag den 22. September fra kl. 17. Her bliver der vist film fra udvekslingsturene og fotos af en russisk kunstfotograf, der bliver taler og en åbningskoncert med dygtige russiske musikere fra bandet ’Alkov’, med projektet, ’Blinde Orkester’, hvor musikerne spiller med bind for øjnene for at intensivere følelsen i musikken. Endvidere vil JazzMazz recitere egne beatnikdigte, akkompagneret af russiske musikere og Søvnterapeuterne spiller hits…

’Alkov’ spiller også til Christianias fødselsdag og flere andre dage, med følgende program:
22/9 Kl. 17 – Bandet åbner det russiske ’Leningrad Underground’-konsulat i Gallopperiet
22/9 Kl. 22 – Udenstads koncert på Galathea Kroen i Rådhusstræde
24/9 Jam med lokale CA-musikere rundt omkring på Christiania
26/9 Kl. 18-20 – Spiller bandet ved Indkøberen
26/9 Kl. 21.30 – Koncert i Operaen
28/9 Koncert i Månefiskeren kl. ca. 16

Vores projekt har udviklet sig hurtigt – dog i vores eget ’Skynd Dig Langsomt’-tempo – og er vokset til at blive et internationalt fællesskab med samme mål og interesser – en folkelig, demokratisk kulturudveksling. Vi har taget kontakt til bl.a. CAs ambassade i Amsterdam (Ruigoord) og i Vilnius (Uzupis). Nu må vi samarbejde om en god produktionsplan for at kunne realisere vores fælles mål: At lave en kulturudvekslings-festival til næste sommer mellem ambassader i flere lande: Holland, Litauen, Rusland, Danmark m.fl. Vi har – som skrevet øverst i teksten – allerede åbnet en russisk ambassade på CA i Laden. Projektets første navn, ’Christiania Ambassade i Skt. Petersborg’, har nu udviklet sig til det meget mere rigtige navn, ’Leningrad Underground’. Projektet er nemlig en udvikling af det gamle succesfulde udvekslings-projekt fra 80’erne, ’Next Stop Sovjet’! Og dengang hed Skt. Petersborg som bekendt, Leningrad – og det var netop den bys – og også Moskvas – undergrundsbevægelse, der fik besøg af de danske kulturambassadører fra Christiania & Omegn – og dengang også af en busfuld med vennerne fra Ruigoord …

Vi fortsætter således traditionen med at bygge en kulturbro mellem Rusland og Christiania. Vores sidste rejse til Skt. Petersborg gik rigtig godt. Alt, hvad vi planlagde, blev gjort. Der blev vist film af Nils Vest, ’Christiania, du har min hjerte’, med ny dugfrisk russisk tekstning. Søvnterapeuterne, plus Thorbjørn, spillede koncert og gav et fedt interview på russisk radio (hvor de også spillede koncert live). Billedkunstner, fra Gallopperiet, Ingrid Borum, som har lavet et stort arbejde også for vores fælles projekt, især på billedkunstsiden – var med på turen og utroligt glad for mulighederne i fremtiden for en udstilling derovre. ’CA Infomedia’ – en nydannet medie-gruppe med Martin fra CA-TV, Erik Sløjfebinder og Mads (alias JazzMazz) – har dokumenteret hele molevitten.
Kom til Gallopperiets konsulat-åbningsfest og kig og lyt – og få smukke oplevelser!

Mange hilsener fra
projekt koordinator Anna Andreeva (med ivrig backing af Britta, CA Kultur)

Á LA RUSSE . . .
RUSSISK AFTEN PÅ GALLOPPERIET’
FREDAG D. 22. SEPTEMBER KL 17

Endnu en ekspedition er hjemvendt fra Skt. Petersborg og kultur udvekslings-russere er på ny ankommet til Christiania. Mød dem og lyt til dansk-russiske musikalske indslag, digte, film, taler, strubesang og Skt. Petersborg-skrøner fra ekspeditionerne.
Derefter: Officiel etablering af Leningrad Undergrounds Konsulat på Gallopperiet, Stadens Museum.
Velkommen!

Hermed en af deltagernes beskrivelse:
EN BERETNING FRA
CHRISTIANIAS 3. SKT. PETERSBORG EKSPEDITION
LENINGRAD UNDERGROUND

Efter en natlig dødskørsel fra Helsinki, igennem uendelige finske og russiske skove og grænseposter – hvor Oliver til vores sorg blev nægtet indrejse grundet en visumkontorfejl – ankom vi til en øde og dyster plads med store alvorlige institutter i store dystre bygninger.

Her lå squat-huset og min husvært, fotograf Sashas, lejlighed overraskende nok også – i hvilken jeg, efter champagnen, blev placeret bag nogle attrap foto-vægge i et hjørne af studiet, der tilsyneladende var et trafikmødepunkt for forskellige racer af myg og hvor en suppespisende, begavet vennekreds raslede ind på alle tider af døgnet.

Efter nogle dage forstod jeg, at denne dystre plads var dække for et kulturelt liv i alle huller, og at myggenes tilstedeværelse skyldes, at fundamentet under byen er sump.

1.ste dag i Skt. Petersborg viste JazzMazz mig rundt i lokallandsskabet, hvorfra vi kunne se en megalomanisk gul regeringsbygning, på den anden side af den vældige Neva flod, samt andre megalomaniske bygninger i alskens pastelfarvepragt. Klokken 2o spillede Søvnterapeuterne plus Thorbjørn, efterfulgt af Jazz Mazz og hans højt kvalificerede russiske udvekslingsband, i Squat-Husets smukke musikjoint. Begge koncerter var herlige. Sløjfebinder Erik Louring interviewede og inklinerede for damerne. Martin CA-TV filmede.

Dag 2 / ville jeg nå et statsligt fotogalleri/museum, og havde dér, som resultat af en foregående mailkorrespondance om mit Kafiristan project, en lang samtale med 4 ledende medarbejdere, bl. a. om Skt. Petersborgs gryende cykelkultur og om det sociale eksperiment Christiania, som så mange kæmper for at lykkes. Dette smukke museum i et førrevolutions assurandørfirma er et potentielt udstillingssted for Christiania fotos og plakater.

Benovet hjemtur i regnen, hvor jeg fotograferede overnaturligt store søjler i rød granit, i korintisk og græsk/egyptisk stil, guldtage, guldspir og megabygninger.

Dag 3 / til møde med Dimitri og JazzMazz i et gammelt undergrundshus, Pusjkin 10, med talløse samtidskunstudstillinger og historiske visninger af den engang forbudte, kulturelle undergrundsbevægelse. Jeg tog fotos til Martins filmdokumentation og vi blev vist rundt af husets stifter. Huset, hvis graffitimotto er Freedom is Space for the Spirit, er også et potentielt sted for en Christiania udstilling.

Samme aften i übertaxa til imponerende koncert dirigeret af kulturudvekslings-ven Georgii Averin, med 16 blindede medvirkende sangere og musikere, i verdens smukkeste brændte kirke. Filmfotograferet af Martin; jeg tog stills.

Dag 4 besøgte jeg Skt.Petersborgs moderne museum med mit elskelige fotoværtspar. Vi så udstillingen `Fremtidsbyer´ (udstillingen er relevant for visning i Gallopperiet) og mødtes med den, endnu kl 16 á la russe, slåbrokklædte direktør, som havde kurateret den fantasifulde udstilling.* Herefter besøg i flere undergrundsgallerier, for at danne mig et billede af samtidskunsten og for at finde mulige kunstkontakter til Gallopperiet. Een kunstner var især virkelig god. Jeg tog fotos og hjemtog kataloger. Slutteligt besøgte vi et topmoderne foto-galleri. * Dette museum er også relevant for Christiania Udstilling.

Sidste dag blev jeg beordret med til en radiostation, hvor Sløjfebinderen, Jazz Mazz og jeg enkeltvis forklarede vores visioner for den kulturelle udveksling (min var at byerne Skt. Petersborg, Nuuk og Christiania sammen burde danne modvægt til N.Y.´s kulturelle dominans). Dimitri ledede udsendelsen og oversatte vores engelsk til de russiske lyttere. Martin filmede. Herefter spillede Søvnterapeuterne et søvndyssende nummer og Jazz Mazz & det russiske band, nu suppleret med en strubesanger fra den brændte kirke, reciterede Ginsbergs digt: Holy Holy Holy.

Dagen afsluttedes med Søvnterapeuternes, nærmest bevægende koncert foran Vinterpaladset i umådeligt smukt vejr – især kinesere/japanere fandt musikken original og uudgrundelig og donerede yen i hatten.

Søndagen endte med et besøg i fyrstelig, men billig restaurant, hvor alle møbler var klædt i hvid damaskes. Middagen hér udmundede i en extra Søvnterapeutisk koncert.

Tidsnøden bevirkede at jeg desværre ikke fik besøgt Erarta, et stort moderne, statsligt galleri, som også er en mulighed for en CA-udstilling.

(Jeg selv efterlod en mini CA-udstilling af gamle /1977 fotos og moderne Christiania optagelser i Squat-husets Hall)

Skt. Petersborg er en explosiv diamant. En god ven for Christiania.

Ingrid Borum / Gallopperiet / Stadens Museum
Der er ingen kommentarer - endnu.

Send

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.