vestindiske forestillinger

Overgaden: Vestindiske forestillinger og This Will Also Change

Jacob Kirkegaard & Niels Lyhne Løkkegaard: Vestindiske forestillinger
Sophie Dupont: This Will Also Change
26. august – 22. oktober 2017
Fernisering d. 25. august kl. 17-20

Jacob Kirkegaard & Niels Lyhne Løkkegaard: Vestindiske forestillinger

I 2017 markeres 100-året for frasalget af Danmarks tidligere slavekoloni De Dansk Vestindiske Øer. I den anledning har Jacob Kirkegaard og Niels Lyhne Løkkegaard skabt en lydinstallation, der gennem lydoptagelser fra øerne skildrer forestillingen om dette såkaldte tabte paradis.

De to lydkunstnere og komponister Jacob Kirkegaard og Niels Lyhne Løkkegaard er hver især kendt for at omsætte lyd til et materiale, der har en kropslig dimension, som kan opleves af lytteren med mere end blot øret. Jacob Kirkegaards praksis omhandler akustiske fænomener, som oftest enten er overhørte eller uhørlige for det menneskelige øre. Via brugen af sensorer og optagemetoder udfoldes materialet til kompositioner, rum, billed- og lydværker. Niels Lyhne Løkkegaard arbejder i sin praksis med mangedobling af lyd som en metode til at få lyden til at overskride sig selv for derefter at genopstå i en ny form. Derudover arbejder han med skabelsen af imaginære musikværker, som lytteren må forestille sig for det indre øre. Sammen er de to kunstnere fulgt i turistkatalogernes fodspor til de tidligere danske Jomfruøer, og udstillingen Vestindiske Forestillinger lydliggør således en bid af dansk postkolonial bevidsthed anno 2017.

I en tid hvor en mere reflekteret bevidsthed om Danmarks fortid som kolonimagt vinder indpas, formidler danske rejseselskaber fortsat en romantisk forestilling om Danmarks tidligere koloni. Mens man for længst har erstattet fx Tysk Sydvestafrika med Namibia og Fransk Indokina med Vietnam – og dermed har givet landene noget af deres identitet igen – bruges benævnelsen Dansk Vestindien stadig i Danmark. Hvert år drager ca. 10.000 danske turister over Atlanterhavet for at opleve dette sted. Men hvad er det egentlig, der lokker os danske turister: Er det klimaet, maden og strandene? Eller er det forestillingen om “det tabte paradis”? Nostalgien efter noget, som kunne have været dansk i dag, hvis bare det dog ikke var blevet solgt.

Lydværket vil blive præsenteret i et rum badet i grønt lys, som sender tankerne hen mod en såkaldt green screen – den baggrund, der typisk anvendes til optagelser, der skal placere en eller flere personer på lokaliteter, der ikke umiddelbart er mulige. Med dette omsluttende grønne lys ønsker kunstnerne at indsætte lytteren i en umulig scenografi, som kun bliver virkelig i vores egen subjektive forestilling om den – et utal af virkeligheder udfoldet gennem et utal af forestillinger.

Jacob Kirkegaard (f. 1975) tog afgang fra Mediekunstakademiet i Köln i 2006. Hans lydværker udgives af pladeselskaber som Touch (UK), Posh Isolation (DK), Von Archives (F) og Important Records (USA). Kirkegaard har præsenteret sine værker på en lang række anerkendte udstillingsplatforme, festivaller og konferencer i verden, fx MoMA og Issue Project Room & The Stone i NYC, KW & Transmediale i Berlin, Mori Art Museum og Aichi Triennale i Japan samt på Louisiana og ARoS i Danmark.

Niels Lyhne Løkkegaard (f. 1979) er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium og Kunstakademiets Arkitektskole. Han har en længere række værker og udgivelser bag sig i krydsfeltet mellem eksperimentalmusik og lydkunst. Heriblandt skabte han i 2013 lydsiden til MoMA’s René Magritte-udstilling The Mystery of the Ordinary. Senest har han skabt den anmelderroste værkserie SOUND X SOUND. Lyhne Løkkegaard er derudover stifter af den kuratoriske non-event Curatorium – fortællingen om en lydfestival, der aldrig finder sted.

Sophie Dupont: This Will Also Change
this will also change
På sin første store soloudstilling præsenterer Sophie Dupont et todelt univers, der forholder sig til det horisontale og vertikale. I en blanding af performance, skulptur og video skaber kunstneren et udstillingslandskab med udgangspunkt i disse to elementære retninger, som mennesket overordnet set erkender sig selv igennem.

Sophie Dupont er for de fleste mest kendt for sine poetiske, æstetiske og fysisk krævende performances, hvor hun med kroppen som forudsætning og redskab udfører et enkelt handlingsforløb eller et ritual, der undersøger relationen til både omgivelser og publikum.

Til sin første store udstilling trækker Dupont både på velkendte greb fra sin praksis, ligesom helt nye elementer tilføres. Udstillingen er centreret omkring de to navigationspunkter: Det horisontale og det vertikale. Publikum inviteres til at gøre sig erfaringer med de to retninger, som vores krop og sind erfarer verden igennem. I udstillingens forreste rum mødes man af en stor karrusel med fem platforme, der hver bærer på en skulpturel udformning af en følelse. Tilsammen bliver installationen et register over store følelser og sindstilstande – vrede, kærlighed, frygt.

Det bagerste rum tager den vertikale orientering under behandling og fokuserer på det stabile og rolige ved vores konstante vejrtrækning. Igennem forskellige medier og materialer visualiseres åndedrættets rytme og skaber et meditativt rum, hvor der er plads til fordybelse.

Som bindeled mellem de to udstillingsdele præsenterer Sophie Dupont en række skulpturelle, geometriske former i materialer som jern og glas, der alle har kunstnerens egen massefylde.

Med This Will Also Change giver Sophie Dupont et sanseligt, æstetisk og kropsligt bud på, hvordan vi som mennesker kan forstå os selv i en omskiftelig verden.

På åbningsaftenen indvies udstillingen med en performance, der starter ved Christianshavns Kanal, og som samler og fuldender visse af udstillingens elementer. I løbet af udstillingsperioden vil Sophie Dupont endvidere aktivere udvalgte værker med performances. Se Overgadens hjemmeside for specifikke tidspunkter.

Sophie Dupont (f. 1975) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2007 og har tidligere studeret dans på London Contemporary Dance School. Dupont har performet og udstillet på en lang række museer, festivaller og gallerier i ind- og udland, heriblandt Statens Museum for Kunst; Horsens Kunstmuseum; New Studio, London; Petra Gut Contemporary, Zürich; Forma y Sustancia, Guatemala City; Art Claims Impulse, Berlin; og EXTRA:Festival International De Performance, Mexico City.
Der er ingen kommentarer - endnu.

Send

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.