baadsmandsstraede orlogsmuseet plankevaerk copy

Orlogsmuseet forfalder

Der har været stor spænding på Christianshavn om hvad der skal ske med Søkvæsthuset på Christianshavn, efter at Lennart Lajboschitz, grundlæggeren af Tiger-butikkerne, købte det i 2015. Skulle det måske omdannes til folkehus ligesom Absalons Kirke på Vesterbro, som Lennart Lajboschitz, købte i 2014? Eller – Lennart Lajboschitz har angiveligt for nyligt købt to hoteller i Hornbæk, så måske skulle der være hotel? Og hvad med bygningen der rummede Orlogsmuseet? Hvem har købt den og hvad skal der være der? Lidt søgen i de offentlige registre afslører at Lennart Lajboschitz har tænkt sig at indrette boliger i Søkvæsthuset og at han også står bag købet af Orlogsmuseet.

Lennart Lajboschitz købte den 15. marts 2015 Søkvæsthuset for 161 mio. kr. Søkvæsthuset består af hovedbygningen, der oprindeligt er opført som opfostringshus, havehuset, en portnerbolig, en gartnerbolig samt diverse mindre garagebygninger. Søetaten har tidligere haft hospital for flåden i bygningen, heraf navnet Søkvæsthuset.

Den sidste del af komplekset, det tidligere Orlogsmuseum, blev sat til sat i august 2016 af det statslige ejendomsselskab Freja og blev solgt den 5. oktober 2016 for 73 mio kr. Det er nu opført i Tinglysningsregisteret at bygningen ejes af Ejendomsselskabet Søkvæsthuset Aps, samme selskab som står opført som ejer af Søkvæsthuset.

Christianshavns Kvarter har gjort store anstrengelser for at få en aftale med Lennart Lajboschitz om et interview for at få ham til at kommentere på den fremtidige anvendelse af bygningerne, men dette er ikke lykkedes, og vi må derfor antage at han ikke ønsker at kommentere dem.

Ifølge ændringer i kommuneplan 2015, har Lennart Lajboschitz (“Baggrundsnotat til Kommuneplan 2015 – Bilag 3”) fra Københavns Kommune har selskabet Mitco gjort indsigelse mod kommuneplanen og oplyst at man ønsker at anvender Overgaden oven Vandet 60a-64 til boliger. Københavns Kommune har ikke uventet efterkommet dette ønske og “ført (matr. nr. 176a) over til den tilstødende B4-ramme (nr. 443)”. B4 betyder at der kan indrettes boliger med en bebyggelsesprocent på 150, matrikelnummer 176a er Søkvæsthuset, og Mitcos direktør er Lennart Lajboschitz.

Det er ikke muligt at se om de kommende boliger bliver ejerlejligheder eller lejeboliger, så det kan vi stadig kun gætte på. Men mon ikke det ene er mere sandsynligt end det andet.

Mens vi venter på hvad Orlogsmuseet skal bruges til, forfalder den historiske bygning. Murene er fyldt med graffiti, og især er plankeværket til Søetatens enkebolig nu helt overmalet. Beboere i Baadsmandsstræde er kede af denne udvikling og frygter at det vil føre til mere graffiti på andre af gadens huse.

orlogsmuseet graffiti baadsmandsstraede

baadsmandsstraede plankevaerk orlogsmuseet
Der er ingen kommentarer - endnu.

Send

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.