Suasat

Grønlandsk ‘mad-andagt’ i Fedtekælderen hver torsdag

Hver torsdag eftermiddag, stort set året rundt, serverer Fedtekælderens grønlandske medarbejder, Ivik, retten Suaasat. Det er en grønlandsk suppe kogt på fisk, grødris, kartofler, løg og salt. Det er primært denne suppe der tilberedes med forskellige fisk i. F.eks. torsk, rødfisk eller hellefisk. Selv om en udenforstående måske synes, at suppen ser kedelig og farveløs ud, så smager den helt vidunderligt. Og endnu bedre smager den med et lille drys karry ovenpå.

Torsk til Suasat

Fedtekælderens grønlandske ‘mad-andagt’ er gratis. Derfor har de valgt suppe, som både er billig, nem at lave og en suppe alle grønlændere ved hvad er. De har fået en god kontakt til en fiskekutter i Nyhavn, som sælger dem friskfanget fisk til en yderst rimelig pris.

Ved særlige lejligheder afløses suppen af sæl eller rensdyr og det er noget, der vækker jubel. Men desværre er det blevet næsten umuligt at skaffe sæl, medmindre man har familie i Grønland, som kan sende den tilladte pakke på max. 5 kg til Danmark. Både sæl og rensdyr er desuden for dyrt til at kunne tilbydes særlig ofte.

Selv om grønlandsk spisning kun varer én time én gang om ugen, har Fedtekælderen oplevet en støt stigende tilgang. Der kan komme alt mellem 5 og 30 grønlændere – og flere, hvis det er rygtedes, at der serveres sæl.

Det er afgørende for besøgsantallet, at der er kontinuitet i tilbuddet. Derfor er det kun i påsken og evt. til julen, at der ikke serveres suaasat. Det er Fedtekælderens oplevelse, at der takket være den ugentlige mad-andagt kommer nye grønlændere, som så kan få gavn af Fedtekælderens andre tilbud.

“Ro omkring måltidet er noget mange grønlændere sætter pris på. Der er nærmest en helt andægtig stemning, mens der spises. Så kan man tale og grine sammen bagefter. Dette er en slående kontrast til den danske madkultur, hvor måltidet i høj grad er en anledning til at tale sammen. For en dansker kan tavshed virke larmende. Så man kan godt få at vide, at man taler for meget, hvis man har forsøgt at konversere under måltidet”, siger lederen af Fedtekælderen, Sharon Parker,

Når man er langt væk hjemmefra, kan en af hjemstavnens retter og et frirum, hvor man kan tale sit eget sprog med landsmænd, som også er langt hjemmefra, være en lille trøst. Også i forhold til det store savn det må være, at befinde sig så langt væk fra familie, venner og den storslået natur i Grønland.

Grønlandsk spisning er blevet en tradition der sættes pris på. Men Fedtekælderen kunne godt bruge et par grønlandsk talende frivillige torsdage 11.30-15.00 til at hjælpe Ivik med at lave den gode, grønlandske suppe.

Hvis du er en af dem, kan lederen af Fedtekælderen, Sharon Parker kontaktes på mobil 2286 3776.
There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.