Poul Cohrt Skt Hans

Ophold i regnen Skt Hans aften

Lige præcist Skt. Hans aften holdt regnen inde, længe nok til at bålet kunne afvikles. Nils Vest var på pletten med sit kamera og tog billederne herover, bl.a. af Poul Cohrt, som er helt klar til at se bålet blive tændt.
Hvert år er det Beboerhuset, som sørger for at få lavet en heks til bålet, som traditionen jo foreskriver. Men I Politiken blev forleden rejst kritik af traditionen med henvist til at det er en yderst pinefuld historie, som ligger bag. Bl.a. bragte han et brev fra en hekseanklaget far til sin datter:

»Many hundred thousand goodnights, dearly beloved daughter Veronica. Innocent have I come to prison, innocent have I been tortured, innocent I must die. For whoever comes into the witch prison must become a witch or be tortured until he invents something out of his head … I will tell you how it has gone with me … And then came – God in highest Heaven have mercy – the executioner, and put the thumbscrews on me, so that the blood ran out at the nails and everywhere, so that for four weeks I could not use my hands as you can see from the writing … Thereafter they first stripped me, bound my hands behind me, and drew me up in the torture. Then I thought Heaven and Earth were at an end; eight times did they draw me up and let me fall again, so that I suffered terrible agony (…)

Now, dear child, here you have all my confessions, for which I must die. And they are sheer lies and made-up things, so help me God. For all this I was forced to say through fear of the torture which I was threatened beyond what I had already endured. For they never leave off with the torture till one confesses something … Dear child, six have confessed against me at once: The Chancellor, his son … all false, through compulsion, as they have told me, and begged my forgiveness in God’s name before they were executed” (God, Greed and Genocide, 2005, 36-37)«.

Måske er det værd at overveje om tiden simpelthen ikke er til bare at mødes omkring et bål næste år til Skt. Hans? Uden heks.
Der er 1 kommentar

Send

Tilføj en ny kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.