christiania er lukket

Christiania køber Christiania

Af Knud Josefsen

Christiania har på et fællesmøde fredag aften besluttet at sige ja til at købe fristaden af staten. Beslutningen vil blive annonceret ved løbesedler her kl 12, efter at en “demonstranter” i dag med udgangspunkt i Christianshavns Torv kl 11 “genindtager” Christiania ved symbolsk at bryde gennem de afspærringer, som Christiania nu i tre dage har været omgivet af.
Bag beslutningen står et enigt Christiania. Kun fire christianitter var på det vedbesøgte fællesmøde imod at købe Christiania, men de trak sig med en bemærkning om at de godt kunne se at de var i mindretal.
Som følge af beslutningen, skal staten og Christiania nu forhandle om de nærmere omstændigheder for overtagelsen. Som tilbudet lyder fra staten, er det de oprindelige huse i Christiania der er til salg, og altså ikke grunden, som forbliver statens ejendom. Selvbyggerhusene vil i fremtiden skulle betale grundleje til staten.
Også selvforvaltningen og indstillingsretten bliver knaster, som skal fjernes i forhandlingerne. Christiania står til at tabe begge dele, men det er usandsynligt at christianitterne vil indordne sig under det.

Svaret til Finansministeriet lyder:
Fællesskabet Christiania ønsker at indgå en varig aftale med staten. Christiania siger hermed ja til køb/leje af bygningerne og områderne på Christiania. Christiania ønsker inden 7. juni 2011 at afklare hvilken organisationsform, der skal købe.
Da mange store og mindre forhold ikke er afklaret, blandt andet bygningernes og arealernes fordeling, pris, overtagelse mm. forudsætter Christiania følgende:
En endelig pris som kan sikre en rummelig brugsleje og dermed sikre christianitternes forbliven på området i henhold til christianialoven.
At anvisningsretten bliver funktionel med en sikring af gennemskuelighed og objektivitet, samtidig med at det er beboere som ønsker Christiania som i fremtiden kan flytte ind på Christiania.
Christiania forudsætter i den forbindelse, at Christiania som ejer også opnår ejerrettigheder.
At der findes en tilfredsstillende løsning for beboerne og naturen på Volden, Dyssen og i Skoven, herunder enighed om en køreplan inden 7. juni 2011.
At Christiania kan bevare sin kultur og selvforvaltning.
Christiania har bemærket at staten forudsætter aftalen endeligt på plads i løbet af ca. 1 år, hvilket Christiania er indforstået i at medvirke til.
Christiania forudsætter selvfølgelig, at et fremtidig Christiania er et samlet Christiania.
Der er ingen kommentarer - endnu.

Send

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.